مزایا و معایب جایگزینی سیستم RO با رزین تبادل یونی
1403-05-23 1403-05-23 14:41مزایا و معایب جایگزینی سیستم RO با رزین تبادل یونی
مزایا و معایب جایگزینی سیستم RO با رزین تبادل یونی
جایگزینی سیستم های RO با رزین تبادل یونی یک جایگزینی مقرون به صرفه برای تصفیه آب محسوب می شود.به صورت مداوم و طی سالیان زیادی از روش تصفیه آب صنعتی ro برای صنایع مختلف استفاده می شود. اما مشکل این طرح، اثرات مخرب زیست محیطی و عدم پایداری است که باعث شده روش های جایگزینی دیگر برای تصفیه آب در دستور کار قرار بگیرند. یکی از روش های جایگزینی سیستم های RO با رزین تبادل یونی است.
فهرست مطالب
- معرفی سیستم های RO و رزین تبادل یونی
- انتخاب کدامیک سیستم های ro یا رزین تبادل یونی
- آیا جایگزینی سیستم های RO با رزین تبادل یونی مناسب است؟
- انواع روش های جایگزینی دیگر برای سیستم های
- مزایا و معایب سیستم رزین تبادل یونی
- مزایا و معایب سیستم RO
- جایگزینی سیستم RO در کدام صنایع پیشنهاد می شود؟
معرفی سیستم های RO و رزین تبادل یونی
سیستم های اسمز معکوس از یک فیلتر ممبران برای حذف ناخالصی ها و آلاینده ها استفاده می کنند. به این صورت که آب با تحت فشار قرار گرفتن از این فیلتر ممبران عبور می کند و ناخالصی ها حذف می شوند. اما روش کار در سیستم های رزین تبادل یونی به گونه ای است که آب خام به منظور نرم شدن از بستر رزین تبادل یونی سختی گیر عبور داده می شود در این حالت یون های موجود در آب جذب و مبادله می گردند و املاح مضر و سختی از آب حذف می شوند. در این روش به دلیل اشباع رزین های تبادل یونی باید به صورت دوره ای احیا رزین اتفاق بیفتد.
انتخاب کدامیک سیستم های ro یا رزین تبادل یونی
هرکدام از این سیستم ها دارای مزایا و معایب خاصی هستند. هر کدام با استفاده از روش های خاص می توانند عملیات تصفیه آب را انجام دهند. سیستم های ro بیشتر به صورت فیزیکی و سیستم های تبادل یونی اغلب به صورت مبادله یونی و بر اساس عملیات شیمیایی این کار را انجام می دهند. در روش تصفیه اب صنعتی ro بیشتر املاح و ذرات معلق در آب حذف می شود و کارآمد تر هستند اما در عوض فاضلاب بیشتری تولید می کنند و برای محیط زیست مخرب هستند. ابن در حالی است که سیستم های رزین تبادل یونی فاضلاب کمتری تولید م یکنند و مقرون به صرفه تر هستند. انتخاب اینکه آیا سیستم های ro برای شما مناسب هستند یا دستگاه سختی گیر آب با روش مبادله یونی به میزان سختی آب یا همان TDS آب وابسته است.
آیا جایگزینی سیستم های RO با رزین تبادل یونی مناسب است؟
تصفیه آب صنعتی ro به دلیل کارآمد بودن عملکرد بهتری نسبت به سیستم های رزین تبادل یونی دارند. بیشتر ذرات، باکتریها، ویروسها، نمکها و مواد معلق از آب با استفاده از این سیستم حذف می شوند. اما توجه داشته باشید نصب و راه اندازی دستگاه تصفیه آب صنعتی بسیار گران و هزینه بر می باشد. علاوه بر این تعمیر و نگهداری این سیستم نیز گران تمام می شود. سیستم های ro با داشتن فاضلاب و پساب مخرب برای محیط زیست می توانند خطرناک باشند این در حالی است که رزین های تبادل یونی بدون خطر هستند و می توانند برخی از املاح مانند نیترات و فلزات سنگین را از آب جدا کنند. به همین دلیل جایگزینی سیستم های ro با رزین تبادل یونی دقیقاً به نوع صنعت، نوع پسماب و تصفیه شما بستگی دارد.
انواع روش های جایگزینی دیگر برای سیستم های ro
سیستمهای جایگزینی مناسب برای سیستم تصفیه آب صنعتی RO شامل روشهای مختلفی میشوند که هر کدام ویژگیها و مزایای خود را دارند. این شامل موارد زیر میشود:
- تصفیه آب با استفاده از فیلترهای کربن فعال:فیلتر های کربن فعال می توانند بخشی از مواد شیمیایی، مواد آلی، بو و طعم نامطلوب آب را از بین ببرند.
- روش Ultrafiltration یا UF : به عنوان یکی از روشهای تصفیه آب هستند که قادرند ذرات معلق و میکروب ها را از آب جدا کنند. این نوع فیلتراسیون با استفاده از روش فیزیکی و با فشار، آب را از غشا عبور می دهد که باعث می شود برخی ذرات بزرگتر حذف شوند. این روش نسبت به روش RO نیاز به فشار کمتری دارد. در نهایت، آب خروجی حاصل از فرآیند uf دارای املاح می باشد و بدین معنا نیست که تمام ناخالصی ها حذف شده باشند.
- استفاده از سیستمهای نانوفیلتراسیون (NF):
سیستمهای نانوفیلتراسیون (NF) یک فرایند تصفیه آب پیشرفته محسوب می شوند و می توانند ناخالصی های معدنی، مواد آلی، نمک و یون های مضر را از آب حذف کنند.این سیستم نیز مانند uf از روش فشار استفاده می کند. به گونه ای که آب با فشار از فیلترهای نانوفیلتراسیون عبور داده می شود و مواد آلی، معدنی و شیمیایی را از آب جدا می کنند. در نهایت، آب خروجی از این روش می تواند به عنوان آب شرب مورد استفاده قرار بگیرد. این روش به دلیل عملکرد بهتر و کاهش مصرف انرژی بیشتر مورد استفاده قرار گرفته است.
- استفاده از سیستمهای UV (تصفیه با استفاده از نور ماوراء بنفش):
سیستمهای UV یکی از روشهای موثر برای تصفیه آب است که از نور ماوراء بنفش (UV) برای از بین بردن باکتریها، ویروسها، و سایر ارگانیسمهای میکروسکوپیک استفاده میکنند. روش کار در این سیستم عبارت است از: ابتدا آب خام وارد سیستم می شود و براساس تابش نور فرابنفش می توانند باعث تخریب ساختار ژنتیکی باکتریها و ویروسها شوند. در نهایت آب خروجی مناسب استفاده آب شرب می باشد بدون اینکه مواد شیمیایی اضافه شود.
مزایا و معایب سیستم رزین تبادل یونی
مزایا
- هزینه راه اندازی و نصب و نگهداری مقرون به صرفه تر از سایر روش ها
- سهولت در استفاده
- سازگار با محیط زیست
معایب:
- عدم حذف همه ناخالصی ها از آب
- تعویض رزین ها به صورت دوره ای و منظم
- به تنهایی برای آب شرب نمی توان استفاده کرد
مزایا و معایب سیستم RO
مزایا
- حذف موثر آلاینده ها و ناخالصی از آب
معایب
- افزایش هزینه های نصب و راه اندازی
- افزایش هزینه های برق به دلیل استفاده از تجهیزات به منظور ایجاد فشار بالا
- هزینه های نگهداری زیاد
- پساب مخرب برای محیط زیست
روش های جایگزینی دیگر برای سیستم RO
روشهای شیمیایی تصفیه آب نیز یک راهکار موثر برای تصفیه آب هستند. برخی از این روش ها شامل:
- پرکلره کردن (Chlorination):در این روش اضافه کردن مواد شیمیایی کلر مانند هیپوکلریت سدیم به آب به منظور کشتن باکتریها، ویروسها و میکروب ها استفاده می شود.
- استفاده از مواد اکسید کننده: مواد اکسید کننده مانند پرمنگنات پتاسیم (KMnO4) یا پراکسید هیدروژن (H2O2) برای اکسایش و حذف مواد آلی، میکروبها و مواد معلق از آب مورد استفاده قرار می گیرند.
- نرم کردن آب (Water Softening):این روش بیشتر در مناطقی که دارای آب با سختی زیاد هستند مورد استقبال قرار گرفته است. به دلیل سختی زیاد اب امکان رسوب و گرفتگی در تجهیزات تصفیه آب بسیار بالا است. از این رو، استفاده از نمک های مخصوص مانند هیدروژن کربنات سدیم برای کاهش سختی آب به ویژه املاحی مانند سدیم و کلسیم موثر است.
- فلوکولاسیون و تثبیت رسوبها: استفاده از مواد فلوکولانت مانند پلی آلومینیوم کلرید (PAC) یا پلیآکریلامید به آب به منظور تشکیل رسوبات معلق و سپس استفاده از تثبیتکنندهها برای افزایش اندازه ویژهٔ رسوبات و جدایش آنها از آب، یکی از روشهای شیمیایی تصفیه آب است.
جایگزینی سیستم RO در کدام صنایع پیشنهاد می شود؟
در برخی از صنایع بهتر است از سیستم جایگزینی برای سیستم RO استفاده کنند برخی از این صنایع عبارتند از:
- صنعت کشاورزی: همانطور که می دانید برای آبیاری کشاورزی و بهینه کردن محصولات نیاز است آب تصفیه شود. بخصوص زمانیکه که از پساب باشد. در این زمان بهترین سیستم ها اغلب سیستمهای فیلتراسیون با غشاءهای نانوفیلتر (NF) یا فیلتراسیون با فشار معکوس (UF) مناسب هستند.
- صنایع غذایی: یکی از صنایع مهم که نیازمند آب سالم و تمیز هستند صنایع غذایی هستند. زیرا برای تهیه مواد غذایی با طعم و مزه خوب نیاز به آب بدون ناخالصی و با کیفیت داریم. در این صنایع بهترین روش برای این نتیجه روش های غشاء NF یا ترکیبی از فیلتراسیون مکانیکی و شیمیایی است.
- صنایع آبزی پروری: یکی از مهم ترین قسمت های این صنعت داشتن آب سالم به منظور تامین نیازهای موجودات آبزی است. علاوه بر این نیاز نیست تمام املاح و مواد معدنی آب حذف شوند و فقط برخی از آنها باید حذف شوند. به همین دلیل سیستم های فیلتراسیون با استفاده از غشاء NF یا ترکیبی از فیلتراسیون مکانیکی و شیمیایی در این زمینه بهتر است.
- صنایع خودروسازی:در صنعت خودرو سازی آب به عنوان خنک کننده، پاشش، شستشو، تولید بخار و … مورد نیاز است. در این صنایع به دلیل نیاز به آب مناسب لازم است از ترکیب روش های تصفیه آب از جمله : فیلتراسیون مکانیکی، شیمیایی و بیولوژیکی استفاده شود. این روشها میتوانند به طور کامل ناخالصیهای مختلف را از آب حذف کرده و بهترین کیفیت آب را برای مصارف مختلف در صنعت خودروسازی فراهم می کنند.
فیلتراسیون با استفاده از سیستمهای تصفیه آب کامل:
استفاده از سیستمهای UV برای از بین بردن باکتریها، ویروسها و سایر ارگانیسمهای میکروبی میتواند به عنوان یک روش تصفیه آبی جایگزین مؤثر برای سیستمهای RO در صنایع خودروسازی مورد استفاده قرار گیرد، به خصوص در مواردی که نیاز به حذف میکروبها و ویروسها از آب وجود دارد.
منبع: canftech.com