پمپ پلیمری (پمپ ضد اسید)
1403-09-13 1403-09-12 22:44پمپ پلیمری (پمپ ضد اسید)
انواع مختلفی از پمپها وجود دارند که هرکدام از آنها میتوانند قابلیتهای مختلفی را از خود به نمایش بگذارند. از جمله این پمپها میتوان به پمپ پلیمری اشاره کرد که کاربردهای متعددی را به خود اختصاص داده است. به همین دلیل رو قصد داریم تا در ادامه مطلب شما را به صورت کامل با کاربردها، نکات و راهنمای انتخاب این محصول آشنا کنیم. از این رو تا انتهای مطلب ما را دنبال کنید.
پمپ پلیمری که با نامهایی همچون پمپ ضد اسید نیز شناخته شده است ، در دستهبندی پمپهای سانتریفیوژ جای داده میشود. این پمپ تشکیلشده از اجزای مختلفی است و وظایف متعددی را برعهده دارد. پمپ اسیدی برای جابهجایی اسید و همچنین موارد خورنده استفاده می شود.
همچنین ذکر این نکته الزامی است که ممکن است از این پمپها تحت عنوان “پمپهای شیمیایی” نیز نامیده شود که کاملا غلط و بیاساس است. از دیگر نامهای این محصول میتوان به پمپ مگنتی اشاره کرد.
پمپ پلیمری چیست؟
در ابتدای کار این سوال برای شما پیش خواهد که پمپ پلیمری چیست؟ به پمپهایی که به منظور پمپاژ انواع حلالها، سیالات شیمیایی، اسیدها، بازها و… مورد استفاده قرار میگیرند، پمپ بدون آب بندی و یا پلیمری هستند. برای ساخت این دسته از پمپها به متریالهای مختلفی نیاز است که مهمترین و کاربردیترین آنها میتوان به پلیپروپیلن (PP)، پیویسی (PVC)، تفلون (PTFE)، کاینار (PVDF) اشاره کرد.
همچنین آسیب پذیرترین قسمت یک پمپ، آببندی پمپ است. چراکه در هنگام انتقال سیالات شیمیایی و خورنده بیشترین برخورد و تماس را با آنها دارد. از این رو برای اینکه از این آسیبها جلوگیری نمود، در پمپ ضد اسید بخش مکانیکال سیال حذف میشود و سیلینگ مگنتی جایگزین آن میشود که به این پمپها، پمپ مگنتی نیز میگویند.
فروش و لیست قیمت پمپ ضد اسید
قیمت پمپهای ضد اسید تحت تأثیر عوامل مختلفی می توانند بالا پایین شوند از جمله: نوع برند که برندهای معروف و باکیفیت معمولاً قیمت بالاتری دارند. میزان ظرفیت پمپ میتواند قیمت را تحت تأثیر قرار دهد. پمپهای با ظرفیت بزرگتر در اغلب موارد قیمت بالاتری دارند. جنس و کیفیت ساخت در پمپهای ضد اسید مهم است و باید از جنسها و مواد با کیفیت بالا ساخته شوند، که میتواند منجر به افزایش قیمت شود. ویژگیها و تکنولوژی ساخت پمپهای ضد اسید که می تواند مقاومت در برابر اسید، سیستمهای حفاظتی و قابلیتهای هوشمند، بالاتری داشته باشند. یکی دیگر از عوامل موثر در قیمت، عرضه و تقاضای بازار و رقابت در صنعت پمپهای ضد اسید است. علاوه بر این داشتن ضمانت و خدمات پس از فروش، ساخت داخلی یا خارجی و … می تواند همگی نقش مهمی در قیمت پمپ پلیمری داشته باشند.
راهنمای خرید پمپ پلیمری
برای خرید پمپ پلیمری (Polymer Pump) باید به نکات مهمی توجه داشته باشید.اینکه نوع پمپ مورد نیاز شما چیست زیرا پمپ های پلیمری در مدل های ساخت متفاوت هستند.انتخاب ظرفیت پمپ مناسب با شرایط کار و اینکه شما مطمئن شوید که ظرفیت پمپ (توان ورودی و توان خروجی) با نیاز شما هماهنگ است. بررسی جریان مورد نیاز، فشار مورد نیاز و دمای کارکرد، میتواند به شما در انتخاب پمپ مناسب کمک کند.
متریال و مواد ساخت و اینکه مطمئن شوید که پمپ از مواد با کیفیت ساخته شده است که مقاومت و دوام بالایی نسبت به مواد مورد نظر شما دارند. مواد و متریالی مانند استنلس استیل، پلیپروپیلن و تفلون در صنعت پمپسازی استفاده میشوند. قیمت پمپ پلیمری و خدمات پس از فروش، خدمات تعمیر و نگهداری و تأمین قطعات یدکی نیز یکی از موارد حائز اهمیت برای خرید پمپ پلیمری است.
کاربرد پمپ پلیمری یا پمپ ضد اسید
کاربردهای مختلفی را میتوان از پمپهای ضد اسید مشاهده کرد که از آنها میتوانیم موارد زیر را نام ببریم:
- پمپاژ اسید سولفوریک و اسید نیتریک .
- پمپاژ اسید هیدروکلریک و فسفریک .
- پمپ کردن حلالهای آلی .
- برای اسیدشویی استفاده میشود.
- پمپاژ مواد قلیایی مانند محلولهای سود .
- مواد شوینده .
- پمپاژ محلولهای نمک با غلظت بالا .
- پمپاژ آب دریا .
علاوه بر موارد ذکرشده میتوان از پمپ بدون آب بندی یا پمپ مگنتی در صنایع مختلفی همچون ریختهگری، آبکاری و تصفیهخانههای آب و فاضلاب بهره برد.
راهنمای انتخاب پمپ پلیمری
یکی از مهمترین مواردی که در رابطه با این موضوع اهمیت دارد، راهنمای انتخاب پمپ پلیمری است. قطعات مختلفی از این پمپها در تماس با انواع سیالات قرار میگیرند. به همین علت باید مقاومت بالایی را در برابر آنها از خود نشان دهند تا آسیبی نبینند. از این رو در هنگام انتخاب پمپ ضد اسید باید به جنس مورد نظر توجه کنید. جنسی که پمپ انتخاب شده دارد، متناسب با نوع سیالی بوده که قرار به انتقال آن است.
طرز کار پمپ پلیمری (ضد اسید)
از با اهمیت ترین فرایندهایی که در پمپهای ضد اسید رخ میدهد، مکش سیال است. حالا مکش سیال به چه صورت انجام میشود؟ برای اینکه مکش انواع سیالات انجام شود، نیاز است تا پروانهها به چرخش در بیایند. نیرویی که برای چرخش پروانهها نیاز است، توسط موتور الکتریکی تامین میشود.
زمانی که پرههای پروانه به چرخش در میآیند، سیال مورد نظر به شتاب در میآید. زمانی که جابهجایی انجام میشود، انرژی جنبشی سیال نیز افزایش پیدا میکند. انرژی جنبشی به مرور تبدیل به انرژی فشار میشود. همین موضوع باعث خواهد شد تا سیال با فشار بسیار زیادی از خروجی به سمت بیرون هدایت شود.
همانطور که اشاره کردیم، در پمپ بدون آببندی یا پمپ ضد اسید ، قسمت مکانیکال سیال وجود ندارد و حذف شده است. به همین علت بدون وجود این قسمت و با کمک سیلینگ مگنتی عملیات پمپاژ یا انتقال سیال انجام خواهد شد.
اجزای پمپ پلیمری ضد اسید
پمپ پلیمری یا پمپ مگنتی برای اینکه بتواند وظایف خود را به خوبی انجام دهد، به اجزای مختلفی نیاز دارد. هرکدام از این اجزا اهمیت خاص خودشان را دارند و کارهای متعددی را به انجام میرسانند. از این رو نیاز است تا تمامی این اجزا کاملا سالم باشند و به هیچگونه تعمیری نیاز نداشته باشند. از جمله این اجزا میتوان به گزینههای زیر اشاره کرد:
- محفظه (Casing)
- پروانه (Impeller)
- شافت (Shaft)
- یاتاقان (Bearing)
- آببند (Seal)
جنس بدنه پمپ پلیمری
بدنه پمپ اسید تشکیل شده از مواد مختلفی است . هرکدام از این مواد به گونهای هستند که میتوان به پمپ مقاومت و استحکام ببخشند و شامل موارد زیر میشوند:
- پلیپروپیلن یا PP
- پلیاتیلن یا PE
- پیویسی یا PVC
- تفلون یا PTFE
- کاینار یا PVDF
پمپ اسید سولفوریک
از پمپ اسید میتوان برای انتقال اسیدسولفوریک هم استفاده نمود . در نظر داشته باشید به دلیل خورندگی بالای اسید سولفوریک در پمپ های پلیمری باید از سیل مکانیکی وایتون استفاده شود تا باعث خورندگی اجزای پمپ توسط اسید سولفوریک نشود
سیل مکانیکی وایتون یک نوع سیستم سیل است که برای جلوگیری از نشتی و حفظ اطمینان پذیری پمپها مورد استفاده قرار می گیرد. این سیستم شامل موارد از جمله یک مهره محافظ (Shaft Sleeve)، یک سیل (Seal Sleeve)، یک حلقه هوا (Air Ring) و یک سیل مکانیکی (Mechanical Seal) میباشند.
در مورد استفاده از سیل مکانیکی وایتون در پمپ اسید، لازم است توجه داشته باشید که اسیدها میتوانند به سیلهای مکانیکی صدمه وارد کنند و باعث ترک خوردگی یا نشتی شوند. بنابراین، در انتخاب و استفاده از سیل مکانیکی برای اسیدها، باید مواد مقاوم در برابر اسید را انتخاب کنید.
وایتون (Viton) یک نوع الاستومر فلوروکربن (Fluorocarbon Elastomer) است که معمولاً خواص خوبی در مقابل اسیدها و محیطهای شیمیایی دارد. این ماده معمولاً برای سیستم های سیل مکانیکی استفاده می شود که با اسیدها در تماس هستند. به همین دلیل سیل وایتون بیشتر برای اسید هایی با خورندگی زیاد مانند اسید سولفوریک مورد استفاده قرار می گیرند و پمپ هایی با این ویژگی را پمپ اسید سولفوریک می نامند.
ساختار و ساختمان پمپ پلیمری (پمپ اسید شویی)
ساختمان پمپ پلاستیکی یا پمپ ضد اسید از GFP است. منظور از GFP پلیپروپیلن با الیاف شیشه است . همچنین برای اینکه بتوان از این پمپها محافظت بیشتری کرد و به نوعی طول عمر آنها را افزایش داد، به ساختمان آنها PVDF، PVC و PE تزریق شدهاند. همچنین این مواد با کمک روکش فلزی و به روش تزریق در ساختمان پمپ ضد اسید به کار گرفته شدهاند.
اگر سیال مورد نظر خالص و تمیز باشد و دمای آن حداکثر 80 درجه سانتیگراد باشد، در آن صورت از موادی همچون PE و PP بهره گرفته میشود. در صورتی که سیال خواصی همچون خورندگی و سایشی داشته باشد و دمای مورد نظر آنها تا 120 درجه سانتیگراد برسد، مواد GFP و PP مورد استفاده قرار میگیرند. همچنین ذکر این نکته الزامی است که برای انتقال و به جریان در آوردن سیال در انواع پمپ پلاستیکی، پروانهها به دو شکل نیمهباز و یکتکه طراحی و ساخته میشوند.
نکته مهم در رابطه با آببندی ساختمان پمپ اسید
برای اینکه این پمپها آببندی شوند، به اورینگ و واشرهای ضدخوردگی (PTEF) نیاز است . دلیل استفاده نیز این بوده که این گزینهها میتوانند زمانی که فشار بسیار بالا است، آببندی ویژه و ایدهآلی را ایجاد کنند.
اهمیت بالای قسمت آببند پمپ ضد اسید
قسمت آببند یک پمپ از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است؛ چراکه برای انتقال مواد خاص مانند اسید، باز، شیمیایی و… مورد استفاده قرار میگیرد. آببند پمپ ضد اسید معمولا ساخته شده از تفلون است. از این رو این قابلیت را دارد تا از برخورد مستقیم با انواع سیالات که در خارج از پمپ تعبیه شدهاند، جلوگیری کرد. این کار همراه با خود امتیازات و مزیتهای زیادی را خواهد داشت که از مهمترین آنها میتوان به افزایش عملکرد و در نهایت دسترسی راحت برای تعویض اشاره کرد.
در پمپ بدون آب بندی قطعاتی که در تماس با مایعات قرار میگیرند، باید با بهترین مواد ساخته شوند تا مقاومت ویژهای را از خود به نمایش بگذارند.
گاهی اوقات برای اینکه مواد سمی و خطرناک انتقال داده شود، از پمپ ضد اسید استفاده میشود. به همین علت گاهی اوقات ممکن است سیال در محیط بیرون نشت پیدا کند. برای جلوگیری از این امر نیاز است تا به جایی که از مکانیکال سیال استفاده شود، کوپلینگ مغناطیسی را جایگزین کنیم. در این صورت برای اینکه پروانه به چرخش در بیاید، به میدان مغناطیسی نیاز است. به همین علت در این فرایند از دو آهنربای بسیار قوی بهره گرفته میشود.
کاربرد پمپ اسید در صنایع
پمپ اسید به دلیل ساختار و مشخصات منحصر به فرد برای کاربردهای خاصی در صنایع مورد استفاده قرار می گیرد. پمپ پلیمری ضد اسید برای مواد شیمیایی مانند اسید نیتریک ، اسید سولفوریک ،اسید استیک و اسید فسفریک، اسید شویی، همچنین پمپ ضد اسید آب دریا، پمپ پلیمری مبدل های حرارتی، کاستیک سودا، تصفیه آب، مواد شوینده، آب نمک، کلروفریک، مایع صابون، مایعات آبکاری و بسیاری موارد دیگر استفاده می شوند.
پمپ پلیمری با پوشش محافظ فلزی
قسمت حلزونی پمپ پلیمری یا پمپ اسید با کمک محافظ فلزی پوشش داده میشود . در واقع محافظ فلزی باعث تقویت و استحکام این دسته از پمپها میشود. علاوه بر این وجود این محافظها باعث خواهند شد تا پمپ بتواند در سختترین شرایط کاری نیز به کار خود ادامه دهد و مقاومت بالایی را نشان دهد .
همچنین از دیگر مزیتهایی که این محافظها دارند، این بوده که میتوانند به اتصالات نیز استحکام زیادی را ببخشند. این اتصالات در لولههای رانش و مکش جای گرفتهاند.
پمپ پلیمری ضد اسید تفلونی (PTFE)
پمپ ضد اسید توانسته انواع مختلفی را به خود اختصاص دهد. هرکدام از این پمپها مشخصات مختلفی را از خود به نمایش میگذارند. بهترین پمپ پلیمری که در حال حاضر در بازار موجود است و میتوانید از آن بهره ببرید، پمپ تفلونی است. چراکه تفلون مشقات مختلفی را با خود به همراه دارد.
FEP و PFA نمونه ای از این موارد هستند. تمامی این موارد در برابر خوردگی شدید بسیار بالا هستند و میتوانند مقاومت ویژهای را از خود در برابر حرارت زیاد به اشتراک بگذارند. پروانهای که برای این پمپها در نظر گرفته شدهاند، از نوع باز است. این پروانهها در خود هسته فلزی دارند و پوششی که برای آنها در نظر گرفته شده، فلزی است. ترکیب تمامی این موارد باعث خواهد شد تا بتوانید مقاومت مکانیکی بالایی را شاهد باشید.
همچنین اگر بخواهید از پمپ اسید شویی در شرایطی استفاده کنید که سایش و خوردگی بیش از حد معمول است، بهترین گزینه این بوده که از پمپهای سرامیکی شیشهای و لاینینگ که روکش اپوکسهای خاص دارند، بهره برده شود.
راه اندازی پمپ اسید شویی
یکی دیگر از مواردی که در رابطه با پمپ پلاستیکی یا پمپ اسیدشویی اهمیت دارد، راه اندازی آن است. یکی از نکات بسیار مهم که درباره این پمپها باید بدانید این بوده که به هیچ عنوان نباید آنها را بدون اینکه سیال انتقالی وجود داشته باشد، روشن کرد و یا به عبارت دیگر نباید به صورت خشک کار کنند. عدم توجه به این موضوع میتواند مشکلات و خسارتهای زیادی را به بار بیاورد که از جمله آنها میتوان به بالا رفتن دمای پمپ اشاره کرد.
بالا رفتن دما منجر به از بین رفتن سیل و دیگر اجزای آن میشود. البته قطعه و یا اجزای آسیبدیده در پمپ مگنتی متفاوت است و یاتاقان آسیب خواهد دید. همچنین قبل از اینکه راهاندازی پمپ اسید را شروع کنید، نیاز است تا از نبود نشتی در هرکدام از اتصالات موجود مطمئن شوید.
ذکر این نکته بسیار مهم ضرورت دارد که اگر قصد نصب انواع لولههای ورودی و خروجی را دارید، از لولههای نرم لاستیکی بهره ببرید. چراکه قابلیتهای مختلفی را از خود به اشتراک خواهد گذاشت که مهمترین و ایدهآلترین آنها میتوانیم به آببندی با سیال پمپ شده اشاره کرد.
سخن آخر
در این مطلب شما را به صورت کامل با پمپ ضد اسید آشنا کردیم. این پمپ با نامهای دیگری نیز خوانده میشود که از آنها میتوانیم به پمپ پلیمری، پمپ اسید، پمپ مگنتی، پمپ تفلونی، پمپ پلاستیکی و پمپ بدون آببندی اشاره کرد. این پمپ برای انتقال و پمپاژ انواع سیالات مورد استفاده قرار میگیرد. به همین علت نیاز است تا در ساخت و استفاده از آن به نکات مختلفی توجه گردد که هرکدام از آنها اهمیت مخصوص خود را دارند.