پمپ
1400-02-18 1401-10-25 9:02پمپ
پمپ
پمپ چیست؟
در این مقاله به صورت صفر تا صد شما را با پمپ آشنا می کنیم. پمپهای صنعتی برای مصارف گستردهای استفاده می شوند. به طور معمول از این دستگاههای صنعتی، بهمنظور انجام فعالیتهای سنگین استفاده میشود. این دستگاهها به جابهجایی آب، غذا، لجن، محلولهای شیمیایی و سایر موارد کمک زیادی میکنند. ما بدون پمپ صنعتی، قادر به انجام جابهجایی مواد نیستیم.
امروزه در سرتاسر جهان از انواع این دستگاههای صنعتی استفاده میشود. به طور کل پمپهای صنعتی در دو دسته جابجایی مثبت و گریز از مرکز، قابل دستهبندی هستند. در این مقاله به بررسی چیستی پمپ، معرفی انواع صنعتی و روش کار آنها میپردازیم.
انواع پمپهای صنعتی
پمپهای صنعتی، با توجه به ماهیت مایعاتی که جابهجا میکنند، در شکلها و اندازههای مختلفی ساخته میشوند. مایعات زیادی در مصارف صنعتی وجود دارند. تقریبا تمام این مایعات، باید به منظور ایجاد ترکیبات شیمیایی و صنعتی، جابهجا شوند و یا از مخزنی به مخزن دیگر، منتقل شوند.
به منظور انجام این حملونقل، مسئولین کارخانههای صنعتی، احتیاج به استفاده از پمپ دارند. انواع مختلفی از پمپ، برای برطرف کردن این نیاز، در بازار موجود هستند. این دستگاههای صنعتی مختلف، برای مواد مختلف و جابهجاییهای گوناگون استفاده میشوند.
بسیاری از دستگاههای مورداستفاده در صنعت، پمپهای جابهجایی مثبت هستند. به طور مثال، پمپهای دوار که مصرف خیلی زیادی در صنعت دارند، یک نمونه از دستگاههای جابهجایی مثبت هستند.

تنوع پمپها
همانطور که گفتیم، بهمنظور برطرف کردن نیازهای صنایع، انواع مختلفی از پمپ وجود دارند. طیف گسترده انواع دستگاههای پیستونی، پمپهای دیافراگمی، پمپهای پیچ، پمپهای دندهای، دستگاههای پریستالتیک و حفرهای تنها گوشه کوچکی از انواع مختلف دستگاههای جابهجایی مثبت هستند.
علاوهبر دستگاههای جابهجایی مثبت، دستگاههای گریز از مرکز و انواع آن هم وجود دارند. به طور کل دستگاههای گریز از مرکز، کارشان تسریع جریان سیالات است. این دستگاهها با حرکت سریع، فشار مایعات را افزایش میدهند و در فرآیندهای صنعتی برای خالص سازی مواد از آنها استفاده میشود. البته، کاربرد این پمپ، محدود به خالصسازی مواد سیال نیست و کاربردهای خیلی بیشتری را در صنایع ارائه میدهند.
علاوهبر دستگاههای جابهجایی مثبت و دستگاههای گریز از مرکز، انواع بیشمار دیگری از پمپها هم وجود دارند که بر اساس عملکردی که ارائه میدهند نامگذاری میشوند. از جمله پمپهای بتنی، دوغاب، رنگ، پمپهای آسیاب و بسیاری دیگر.
تنها انواع پمپهایی که برای مصارف صنعتی مورد استفاده قرار نمیگیرند، دستگاههایی هستند که به طور خاص، برای مصارف پزشکی، علمی یا خانگی طراحی شدهاند. اگرچه بسیاری از مکانیزمهای دستگاههای غیر صنعتی هم با پمپهای صنعتی یکسان است و مراحل پمپاژ نبستاً یکسانی را طی میکنند.
مزایا و کاربردهای اصلی هر نوع پمپ صنعتی
در ادامه به بررسی مزیتها و کاربردهایی میپردازیم که از انواع پمپها میتوانید شاهد باشید.
1. پمپ های گریز از مرکز
این پمپها بهترین انتخاب برای صنایعی هستند که میخواهند مایعات را با جریان بالا منتقل کنند. با استفاده از این پمپ، میتوانید مایعات را با ویسکوزیته کمتر و میزان جریان بالاتری منتقل و جابهجا کنید.
2. پمپهای فرآیند ANSI
این دستگاههای صنعتی فرآیند استانداردسازی ابعاد مختلف را انجام میدهند. به طور کل، آنها مواردی را که مربوط به قبل از انتقال مایعات است، کنترل و استانداردسازی میکنند. فعالیت این نوع پمپ، به صاحبان صنایع این اجازه را میدهد که قبل از انتخاب تأمین کنندگان مناسب برای پمپ، لوله کشی، فونداسیون و طراحیهای قبلی را تکمیل کنند.
همچنین، در انتخاب این نوع پمپ، دست شما برای انتخاب متریال مناسب، باز است. در واقع، متریالهای زیادی هستند که این دستگاه با آنها ساخته میشود و شما میتوانید بر حسب نیاز، دست به انتخاب از بین آنها بزنید. این پمپ این امکان را هم برای شما فراهم میکند که با در نظر گرفتن وضعیت جیبتان یک انتخاب مناسب داشته باشید. در صورت نیاز، شما امکان این را خواهید داشت که دستگاهی با متریال ارزان قیمتتر تهیه کنید.

3. پمپهای فرآیند API
این پمپ، مطابق با تمام الزامات API 610 که ایمنی است و قابلیت اطمینان را برای به کار بردن دستگاه به منظور جابهجایی هیدروکربن با فشار و درجه حرارت بالا را تضمین میکند.
4. پمپهای جریانمحور
این پمپ، بهترین انتخاب برای دستیابی به جریان بسیار بالا در خروج سیال است. این پمپ، هرچند که مایعات را با سرعت بسیار بالایی از مخزن خارج میکند ولی با سرعت بسیار پایینی آنها را به مخزن مقصد، منتقل میکند.
5. پمپهای تقویتکننده
بسیاری از دستگاهها ممکن است در مسیرهای طولانی برای انتقال جریان، دچار مشکل بشوند. هنگامی که جریان طولانی است، فشار کمتری به هر بخشی از سیالات وارد میشود. فشار کم، باعث پایین آمدن سرعت انتقال سیالات میشود. در خوشبینانهترین حالت، کندی فرایند، تنها زمان را هدر میدهد. در بسیاری از مواقع، ممکن است فرایند شیمیایی و یا صنعتی شما، به خاطر درست نبودن میزان فشار، دچار مشکلات جدی شود. پمپ تقویتکننده در اینجا کاربرد دارد که مسیر جریان طولانی است و ممکن است فشار دستگاه اصلی در قسمتهایی کم شود. این پمپها، پمپ اصلی را تقویت میکنند و با افزایش فشار، سرعت کار را بیشتر میکنند.

6. پمپ های پیستونی
این پمپ بهترین انتخاب برای استفاده در صنایعی است که میخواهند مایعاتی را که احتمال سابیده شدن آنها وجود دارد، جابهجا کنند.
7. مونو پمپ Progressive Cavity Pump
8. پمپهای اسکرو یا مارپیچی
در بین دستگاههای جابهجایی مثبت، پمپ اسکرو یا پمپ مارپیچی، قویترین نوعی است که میتوانید داشته باشید. لذا پمپ اسکرو ، بالاترین دبی را در بین پمپهای جابهجایی مثبت دارد.

9. پمپهای چرخ دنده
این پمپ، یکی از سادهترین سیستمها را دارد. همچنین، یک دستگاه مناسب برای جابهجایی مایعات، با چگالی بالا است. در نتیجه؛ اگر میخواهید مقداری روغن را با سادهترین قطعات ممکن، در بین مخازن جابهجا کنید، پمپهای چرخدندهای، مناسبترین انتخاب، برای شما هستند.
10. پمپهای حلقهای
همانطور که قبلتر اشاره کردیم، علاوهبر دستگاههای گریز از مرکز و جابهجایی مثبت، دستگاههای دیگری هم هستند. پمپهای بهداشتی، متمایز از پمپهای شیمیایی هستند. برای انتقال و حملونقل مواد بهداشتی، پمپهای مخصوصی وجود دارند.
یکی از آن دستگاهها، پمپ حلقهای است. این پمپ، شرایط لازم را برا انتقال مایعات چسبناک، از مخزنی به مخزن دیگر، دارد. همچنین این دستگاه، در فرآیند انتقال سیال، دچار سایش و برخورد فلزها در محفظه داخلی نمیشود. لذا با کمک این دستگاه، شما به سادگی میتوانید مایعات بهداشتی را جابهجا کنید.

11. پمپهای دیافراگمی
بین انواع پمپهای صنعتی، پمپ دیافراگمی را میتوان آچار فرانسه دانست. تقریبا هیچ محلول شیمیایی نیست که این دستگاه نتواند جابهجا کند.
12. پمپهای عمودی
این دستگاه ، مقرون بهصرفهترین پمپ مناسب تخلیه است. شما با استفاده از پمپ عمودی، میتوانید با هزینه بسیار ناچیز، سیالات را جابهجا کنید.
13. پمپهای توربیندار عمودی
اگر میزان مایعاتی که باید از دستگاه رد بشوند زیاد ( یعنی دبی آب خروجی زیاد ) است، پمپهای توربینی عمودی، مناسبترین انتخاب برای شما هستند. وقتی قرار باشد سیالات را از داخل یک محفظه گود و خیلی عمیق پمپاژ کنید، بیشک پمپهای توربینی عمودی، مناسبترین انتخاب برای شما هستند.این پمپ ها در چاه ها و قنات ها جهت آبکشی کشاورزی کاربرد بسیار دارد و جایگزینه مکینه های دیزلی قدیمی هستند.

14. پمپ های شناور
این دستگاه بهترین انتخاب برای استفاده در مکانهایی است که امکان وقوع سیل در آنها بالاست. البته، در این مورد خاص، سیلهای مصنوعی و ناشی از نشت آب و مایعات در کارخانه هم مطرح است. در واقع، در هر جایی که ممکن باشد دستگاه زیر آب بماند، لازم است که از پمپ شناور استفاده شود.
یک نمونه پرکاربرد از مصرف پمپ شناور، استفاده آن داخل محفظه کولر است. این بخش از کولر کاملا با آب پوشیده شده است و پمپ شناور، تنها پمپی است که میتواند در آن محیط خدمات ارائه بدهد. همچنین، لازم به اشاره است که این دستگاه، احتیاجی به بلبرینگهای ستون برای نصب ندارد.
15- پمپهای خودپرشو/ خودهواگیر/ خودمکش
این پمپها برای پمپاژ ، احتیاجی به هواگیری خارجی ندارند و این بزرگترین مزیت آنهاست.
16. پمپهای چند مرحلهای
یکی از پرفشارترین دستگاههای گریز از مرکز، پمپ چند مرحلهای است. این دستگاه، سیال را با سرعت بالایی انتقال میدهد؛ علاوهبر آن، هنگام انتقال سیال، رانش بسیار کمی را هم ایجاد میکند.
17. پمپهای مگنتی
این دستگاهها بینیاز به سیل مکانیکی هستند و طراحی آنها طوری است که اصلاً با نشتی مواد روبهرو نمیشوند.

خلاصه مطلب
در دنیای امروز، صنایع نسبت به گذشته، اهمیت بیشتری پیدا کردهاند. به منظور سادهسازی فرایندهای صنعتی، دستگاههای زیادی ساخته شدهاند. یکی از دستگاههای صنعتی ساخته شده و بسیار پرمصرف، پمپ است. پمپهای صنعتی، آنقدر نقش مهمی در صنایع ایفا میکنند که امروزه تصور انجام دادن فعالیت صنعتی بدون پمپ، اصلا ممکن نیست. پمپها فعالیتهای زیادی را برای ما انجام میدهند.
به طور کل، کار پمپها با مایعات است. پمپ صنعتی با جابهجایی سیالات، به فعالیتهای صنعتی کمک میکند. از پمپها به منظور حملونقل غذا، ضایعات، مواد بهداشتی و محلولهای شیمایی استفاده میشود.
به منظور انجام فعالیتهای مختلف، پمپهای مختلفی به وجود آمدهاند. به طور کل، دو نوع عمده این دستگاه را پمپهای جابهجایی مثبت و گریز از مرکز تشکیل میدهند. ولی انواع دیگری از این دستگاههای صنعتی هم هستند که مناسب با فعالیتی که در صنایع انجام میدهند، نامگذاری شدهاند.
برند های تولید کننده پمپ :
برای مشاهده محصولات از هر برند روی آن کلیک کنید .