دوزینگ پمپ پیستونی
1403-07-12 1403-07-12 19:59دوزینگ پمپ پیستونی
دوزینگ پمپ پیستونی چیست؟
دوزینگ پمپ پیستونی ، از پرمصرفترین پمپهای تزریق در صنعت است. دوزینگ پمپ های پیستونی بهطورکلی مدلی از پمپهای دوزینگ و یا پمپهایی تحت عنوان پمپ تزریق هستند. همانطور که در مقدمه به آن اشاره کردیم دوزینگ پمپ پیستونی در اندازههای کوچک طراحی و تولید میشوند و کاربرد آنها برای تزریق و جابهجایی هر نوع سیال به درون سایر مواد شیمیایی˓ آب˓ بخار و یا گازهاست.
از دوزینگ پمپ پیستونی در قسمتهای مختلف صنعت استفاده می شود و کاربرد فراوانی دارد اما عمده مصرف و پرکاربردترین در قسمتهای تولید مواد غذایی و تصفیهخانهها میباشد. دوزینگ پمپ پیستونی با اینکه اندازه کوچکی دارد اما دبی آن زیاد و دارای اندازه مشخصی است. این پمپها در هنگام استفاده به نحوی عمل میکنند تا بیشترین کنترل را در زمان انتقال سیال داشته باشند و دبی انتقال را در مقدار مشخصی نگهدارند.
لیست قیمت دوزینگ پمپ پیستونی جهان آب
دوزینگ پمپ پیستونی قیمت متفاوتی دارد. زیرا هر کدام از آنها بر اساس برند، نوع کارکرد، قطعات مورد استفاده می توانند تغییر کنند. فروشگاه جهان آب با ارائه دوزینگ پمپ های پیستونی معتبرتر از برندهای معروف توانسته رضایت مشتریان زیادی را در کارنامه خود داشته باشد.برای اطلاع از قیمت دوزینگ پمپ پیستونی جهان آب با کارشناسان مجموعه در تماس باشید.
اگر نیازمند دوزینگ پمپ خاصی هستید که در این صفحه آن را مشاهده نکرده اید پیشنهاد می کنم برای مشاهده انواع دوزینگ پمپ ها در وب سایت جهان آب با ما به شماره 79315-021 در تماس باشید.
عملکرد پمپ دوزینگ برای انتقال و جابهجایی سیال به روشهای مختلفی صورت میگیرد اما یکی از رایجترین روشها برای انتقال سیال مکش سیال به درون محفظه و سپس واردکردن آن به درون مخزن و یا لولهای که از قبل به طور دقیق مشخص شده است. پمپهای دوزینگ کاربرد و استفاده زیادی در صنایع مختلف و کشاورزی دارند. البته کاربرد پمپ دوزینگ محدود به این موارد نیست.
یکی از مواردی که در کارکردن با پمپ دوزینگ باید با آن آشنایی داشته باشید، نحوه تأمین انرژی برای دوزینگ پمپ است. انرژی برای این پمپهای دوزینگی کوچک از طریق یک موتور الکتریکی کوچک که محرک هوا است تأمین میشود. البته لازم به ذکر است که دوزینگ پمپ گاهی تحت تأثیر یک سیستم خارجی و یا یک موتور پمپ داخلی قرار میگیرند و کارکرد دارند.
روند کار دوزینگ پمپ پیستونی
نحوه عملکرد دوزینگ پمپ پیستونی به برند و فرایند طراحی و تولید آن پمپ بستگی دارد. اما بهطورکلی تمام پمپ تزریق های پیستونی روند مشابهی دارند و در جزئیات ممکن است کمی تفاوت داشته باشند. همانطور که گفته شد روند کار دوزینگ پمپ به این صورت است که یک ماده شیمیایی را بهعنوان سیال دریافت کرده و سپس به یک محفظه وارد میکند و به نحوی در جابهجایی سیال از یک محفظه به یک لوله یا مخزن از قبل تعیین شده کمک میکند.
برای اینکه با دوزینگ پمپهای پیستونی آشنا شوید و نحوه کارکرد هر یک از بخشهای آن را مورد بررسی قرار دهید ، بهتر است که تمامی قسمتهای یک پمپ پیستونی بهعلاوه نحوه کار آنها بشناسید. در ادامه بهتفصیل هر یک از بخشهای دوزنیگ پمپ پیستونی میپردازیم.
مخزن پمپ دوزینگ
مخزن پمپ دوزینگ پیستونی در واقع بخشی است که ماده شیمیایی اول در آن وارد میشود . ازاینجهت به آن ظرف شیمیایی نیز میگویند. در قسمت قبل گفتیم که ابتدا سیال یا ماده شیمیایی توسط پمپ مکیده میشود. بعد از مکش سیال وارد این قسمت یا مخزن پمپ دوزینگ وارد میشود.
شیر فوت در پمپهای دوزینگی
شیر فوت در پمپهای دوزینگی در قسمت ظرف محصول قرار دارد و یک نوع شیر یکطرفه است. برای اینکه این شیر در قسمت پایین ظرف محصول قرار بگیرد بر روی آن یک وزنه قرار میدهند تا شیر بالا نیاید. این شیر یکطرفه از یک سمت به قسمت مکش متصل میشود. در بعضی موارد برای آگاه شدن از اتمام ماده شیمیایی درون ظرف محصول به شیر فوت یک کلید متصل میکنند تا زمانی که ماده شیمیایی تمام شد˓ هشدار بدهد.
پمپ در دوزینگ پمپ پیستونی
دوزینگ پمپ پیستونی شکل و اندازههای مختلفی دارد. اما به جهت در تماس بودن با مواد شیمیایی بهتر است از جنسی در تولید آنها استفاده شود که در برابر مواد شیمیایی آسیبپذیر نباشد یا این آسیبپذیری به حداقل برسد. معمولاً این پمپها را از فولاد ضدزنگ˓ لاستیک و یا PVC میسازند. جنس پمپ انتخابی شما بستگی به سیالی دارد که دوزینگ پمپ با آن در تماس است.
انژکتور در دوزینگ پمپ
انژکتور در پمپهای تزریق به قسمتی از این دستگاه گفته میشود که ماده شیمیایی یا همان سیال را از محفظهای که قرار دارد به درون مخزنی که باید وارد میکند. در پمپ تزریق نوعی شیر یکطرفه است و بهعنوان تزریق سیال به درون مخزن یا لولهای که قرار است وارد شود با از بین فشار درون لوله مسیر سیال را باز میکند تا راحتتر و سریعتر انتقال یابد.
سیستم کنترل در دوزینگ پمپ
در بعضی موارد یک سیستم کنترل در پمپهای دوزینگی نصب میشود تا مواردی را که نیاز به کنترل دارد بررسی کند و در مواقع لازم هشدار بدهد. به طور مثال برای روشن و خاموش شدن پمپ و یا چک کردن عملکرد دقیق پمپ از این سیستم کنترلکننده استفاده میشود. سیستمهای کنترلکننده در پمپاژ تزریق ممکن است که با یکدیگر تفاوتهایی داشته باشند. شاید در یک پمپ سیستم کنترلکننده به کار برده شده دارای فرایند عملیاتی پیچیده و در پمپی دیگر بسیار ساده کار میکند.
انواع پمپ دوزینگ پیستونی
بهطورکلی چهار نوع پمپ دوزینگ پیستونی وجود دارد و عمده تفاوت این چهار نوع پمپ دوزینگی در پمپاژ و عملکرد آنها میباشد. هر کدام از مدلهای پمپ دوزینگی با توجه به شرایط مختلف مورد استفاده قرار میگیرند. شرایطی که برای استفاده و انتخاب پمپ دوزینگی باید در نظر بگیرید فشار نوع ماده شیمیایی (سیال) و کاربرد میباشد. در ادامه انواع دوزینگ پمپ پیستونی را شرح میدهیم.
دوزینگ پمپ پیستونی با تزریق ثابت
در این نوع از پمپهای تزریق پیستونی محفظه پمپ که یکی از اصلیترین بخشهای پمپ است توسط یک پیستون و دریچههایی که در آن تعبیه شدهاند پر و خالی میشود. ابتدا سیال یا همان ماده شیمیایی باید وارد این محفظه شود و بعد وارد مخزن شود.
سرعت این انتقال و خروج سیال از محفظه پمپ و وارد شدن آن به مخزن با توجه به مقداری از سیال است که درون محفظه پمپ وجود دارد. در نتیجه دبی ثابتی برای انتقال و حرکت سیال در نظر گرفته میشود. مقدار تزریق سیال با کنترل کردن پمپ با روشهای صحیح نیز در این نوع پمپ دوزینگ پیستونی امکانپذیر است.
دوزینگ پمپ پیستونی با تزریق ضرباندار
در این نوع دوزینگ پمپ پیستونی نیز از همان پیستون و دریچه برای پر و خالی شدن محفظه پمپ استفاده میشود. با این تفاوت که در این مدل از پمپ دوزینگ یک سیمپیچ برقی نیز وجود دارد و در نتیجه انتقال سیال با سرعت ثابت اتفاق نمیافتد این سیمپیچ برقی متناسب با کنترلکننده عمل میکند و هنگامیکه سیستم کنترلکننده سرعت انتقال را تنظیم میکند، سیمپیچ سیال را از محفظه خارج میکند.
پمپ دوزینگ پیستونی ضرباندار نسبت به پمپ دوزینگ با تزریق ثابت دقت کمتری دارد و این به دلیل این است که تزریق سالی در حدفاصل ضربانها اتفاق میافتد. این نوع پمپ دوزینگی قیمت کمتری دارد و از نظر کاربرد و عملکرد نیز بسیار سادهتر است. عملکرد آن بهصورت مکانیکی و الکتریکی نسبت به سایر پمپهای دوزینگ سادهتر است.
موارد کاربرد دوزینگ پمپهای پیستونی
دوزینگ پمپهای پیستونی در صنایع مختلف کاربرد فراوانی دارند. از جمله این صنایع میتوان به مواد زیر اشاره کرد:
- کشاورزی
- تصفیه آب آشامیدنی و فاضلاب
- در سیستمهای تصفیه آب ورودی به دیگهای بخار و بویلرها
- تنظیم pH آب و یا مایعات دیگر
- تزریق پلی فسفات به آب جهت کاهش سختی آن (کاهش یونهای سنگین منیزیم و کلسیم)
- افزایش جوش شیرین و سدیم هیدروکسید به آب جهت کاهش فلزهای سنگین آب
- تولید محصولات غذایی
- پزشکی
- استخراج مواد معدنی
- تولید محصولات مختلف
در حالت کلی دوزینگ پمپ پیستونی برای انتقال ماده شیمیایی یا همان سیال به درون یک ماده دیگر مثل آب بخار و یا انواع گازها صورت میگیرد. با ورود سیال به جریان مواد دیگر باعث ایجاد واکنش شیمیایی و فیزیکی بین آنها میشود که در نتیجه این واکنش محصولاتی تولید میشوند و یا شرایطی ایجاد میشود که مناسب برای انجام سایر فعالیتهای صنعتی است.
مثلاً استفاده از برخی مواد برای تنظیم PH آب و یا واردکردن موادی که باعث ایجاد واکنش و تغییر خواص ماده اولیه شود. در مواردی اضافهکردن کلر به درون آب مثل پاکسازی استخرها نیز از دیگر کاربردهای دوزینگ پمپ پیستونی است. استفاده از پمپهای دوزینگی محدود به موارد بالا نیست و برای مصارف صنعتی مثل تزریق کاتالیزورها در صنایع موردنیاز نیز از دوزینگ پمپ پیستونی استفاده میشود.
محدوده دبی و فشار در دوزینگ پمپ پیستونی
در حالت کلی بیشتر پمپهایی که در صنعت استفاده میشوند و کاربرد دارند دارای دبی تقریباً پایینی هستند. دبی در دوزینگ پمپها را میتوانید به طور دستی تنظیم کنید و مقدار آن را با توجه بهسرعت واکنش سیال با مایع موردنظر تنظیم کنید. مقدار دبی برای دوزینگ پمپ از صفر تا حداکثر مقدار آن قابل تنظیم است.
اگر دبی خروجی شما بیش از حد باشد و فشار انتقال جریان به نحوی خطرآفرین باشد˓ شیر اطمینان پمپ شما جهت حفاظت از دوزینگ پمپ فعال میشود و دبی را کاهش میدهد. خروجی پمپهای دوزینگی بهصورت پالس بوده و دلیل این امر دبی یا جابهجایی مثبت در دوزینگ پمپ است.
متریال استفاده شده در دوزینگ پمپ پیستونی
پیشتر اشاره کردیم که قسمتهای مختلف یک پمپ میتوانند از مواد مختلفی ساخته شوند که این مواد باید به نحوی انتخاب شوند تا کمترین آسیب را در برابر مواد شیمیایی یا سیال ببینند و در برخی موارد هیچ آسیب به پمپ تزریق نباید وارد شود. ازآنجاییکه ماده شیمیایی ممکن است هر نوع خاصیتی داشته باشد از قبیل PH بالا و یا داشتن خصلت بازی و خورندگی بهتر است از متریالی استفاده شود که در برابر چنین مواردی ایمن باشد.
در هنگام خرید پمپ تزریق dosing pomp بهتر است نوع صنعت خود را بهخوبی بررسی کنید. ویژگیهای سیال را در نظر داشته باشید تا متریالی را انتخاب کنید که مداخلهای با جنس سیال و کار شما نداشته باشد. بیشترین و پرکاربردترین متریال استفاده شده در دوزینگ پمپ پیستونی موارد زیر را شامل میشوند:
- تفلون PVC
- کانیار PVDF
- پرو اتیلن PE
- پروپیلن pp
- فولاد ضدزنگ
تجهیزات جانبی و لوازم یک دوزینگ پمپ پیستونی
- شیرهای اطمینان یا Safety Relief Valves
- دمپرهای پالس جریان یا Pulsation Dampers
- شیر Back Pressure
- صافی Strainer
ساختار پمپ دوزینگ پیستونی
در شکل زیر میتوانید ساختمان یک پمپ دوزینگی dosing pomp را مشاهده کنید. قسمتهای مختلف شکل همانطور که نشان داده شده است شامل موارد زیر هستند. برای آشنایی با هر یک از بخشها و نحوه عملکرد آنها ادامه مطلب را مطالعه کنید.
محرکه: برای ایجاد نیروی لازم برای دوزینگ پمپ لازم است که یک الکتروموتور در پمپ قرار بگیرد تا نیروی لازم را ایجاد کند و به نحوی مولد پمپ باشد. موتورهای هیدرولیکی یا پنوماتیکی انواعی از الکتروموتورها هستند که در دوزینگ پمپ پیستونی استفاده میشوند.
مکانیزم حرکت: در پمپهای تزریق حرکت رفت و برگشتی پیستون از مهمترین حرکتها است که باید تنظیم شوند و مقدار آن کنترل شده باشد.
تنظیم دبی: بیشتر پمپهای تزریق از یک میکرو سوئیچ برای تنظیم دبی استفاده میکنند. تنظیم دبی در دوزینگ پمپها بسیار حائز اهمیت میباشد. دبی خارج شدن سیال باید تنظیم و کنترل شود که این اتفاق هم به طور دستی و هم بهصورت مکانیزه میتواند انجام شود.
گذرگاه سیال: گذرگاه سیال دارای طراحی است که اساس این طراحی را نوع سیال تنظیم میکند. البته مواردی مانند دما˓ میزان گرانروی سیال˓ دبی و غیره نیز در طراحی گذرگاه سیال بسیار مؤثر هستند.
جمعبندی
همانطور که مطالعه کردید دوزینگ پمپ پیستونی برای جابهجایی مواد شیمیایی استفاده میشود. با استفاده از پمپ دوزینگی یک ماده شیمیایی را که در حالت سیال است میتوانید به درون آب و یا مایعات دیگر تزریق کنید تا تغییر موردنظر شما در مایع اتفاق بیفتد.
پمپهای دوزینگ دارای محفظههایی هستند که با مواد شیمیایی وارد واکنش نمیشوند و ازاینجهت بسیار ایمن و پرکاربرد هستند. پمپهای دوزینگی پیستونی دارای سیستمهای کنترلکننده داخلی و خارجی هستند که این سیستمها با کنترل کردن عملکرد پمپ استفاده از آنها را ایمن و بدن خطر میسازند.