تصفیه آب خانگی
1403-06-15 1403-06-14 21:05تصفیه آب خانگی
حدود ۶۰٪ بدن ما را آب تشکیل میدهد؛ بنابراین اگر بهسلامتی خود اهمیت میدهید باید به کیفیت آبی که مینوشید نیز توجه ویژهای نشان بدهید. آب لولهکشی حتی بعد از فرایند تصفیه آب در تصفیهخانهها، حاوی مقداری کلر و املاح است. همچنین علاوه بر موارد گفته شده، آب شهری ممکن است حاوی آلایندههایی باشد که با چشم قابلمشاهده نیستند و تشخیص آنها فقط در آزمایشگاهها میسر است. تحقیقات بسیاری نشان میدهد که این مواد در درازمدت میتوانند برای سلامت انسان مضر و حتی در مواردی کشنده باشند. پس چاره چیست؟
اهمیت دسترسی آسان به آب آشامیدنی سالم بر کسی پوشیده نیست. همین امر باعث شده است که شرکتهای مختلفی به تولید دستگاههای تصفیه آب خانگی روی بیاورند. دستگاههای آب تصفیه کن آلایندهها و املاح معدنی مضر را میزدایند و خیال شما را از بابت آب مصرفیتان راحت میکنند. برای کسب اطلاعات بیشتر تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
تصفیه آب چیست؟
تصفیه آب (Water Treatment) به فرایندی گفته میشود که در طی آن آلایندههای شیمیایی از آب زدوده میشود. از جمله این آلایندهها میتوان به فلزات سنگین، آلایندههای بیولوژیکی، گلولای، جیوه و گازهای معلق در آب اشاره کرد. درواقع به زبان سادهتر، تصفیه آب را میتوان فرایندی تعریف کرد که مواد مضر آب را یا به طور کامل حذف میکند و یا غلظت این مواد را تاحدیکه برای سلامت انسان خطری ایجاد نکند کاهش میدهد.
دستگاههای آب تصفیه کن امروزی قادرند علاوه بر املاح مضر، ویروسها، باکتریها، قارچها و میکروبها را نیز از بین ببرند. بیماریهای مختلفی از جمله وبا، اسهال، جهاز هاضمه، هپاتیت A ، اختلالات عصبی و حتی سرطان از طریق آب آلوده به انسان منتقل میشوند. اگر مدفوع موجود در خاک در آبهای زیرزمینی محلول شود میتواند حاوی انواع ویروسها و باکتریهای بیماریزا باشد.
کلر و عوارض آن
در تصفیهخانههای شهری برای از بین بردن ویروسها و باکتریها از یک ماده شیمیایی به نام کلر استفاده میکنند. از آن جایی که مردم کلر را بهعنوان یک ماده ضدعفونیکننده میشناسند، اغلب گمان میکنند که مصرف کلر برای سلامتی آنها ضرری ندارد درحالیکه واقعیت چیز دیگری است.
مصرف کلر در درازمدت میتواند باعث گرفتار شدن انسان به انواع سرطانها مانند سرطان خون و سرطان ریه و بیماریهای تنفسی مانند آسم شود. از دیگر مضرات مصرف طولانیمدت کلر نیز میتوان به خشک شدن دهان، تغییر رنگ و از بین رفتن مینای دندان اشاره کرد. با توجه به موارد گفته شده سرمایهگذاری روی یک دستگاه تصفیه آب خانگی، برای از بین بردن کلر و سایر آلایندههای باقیمانده در آب لولهکشی، یک انتخاب هوشمندانه به نظر میرسد.
مراحل تصفیه آب توسط دستگاه تصفیه آب خانگی
دستگاههای آب تصفیه کن خانگی فیلترهایی دارند که آلایندهها را از آب میزدایند. آب خروجی از دستگاه آب تصفیه کن هم پاکیزهتر است و هم بو و طعم بهتری دارد. فرایند پالایش آب در چند مرحله انجام میشود و در هرکدام از این مراحل مقداری از آلودگیهای آب رفع میشود. در ادامه مراحل تصفیه آب را برای شما آوردهایم.
مرحله یک: زدودن گلولای و شن و ماسه در تصفیه آب خانگی
اولین مرحله تصفیه آب به کمک یک فیلتر ساخته شده از پلاستیک پلیپروپیلن انجام میشود. این فیلتر قادر است آلایندهها و املاح درشت مانند شن و ماسه، گلولای و رسوبات را از آب آشامیدنی حذف کند. احتمالاًً شما هم متوجه وجود رسوباتی در ته کتری یا سماور خود شدهاید. وجود چنین موادی در آب آشامیدنی میتواند باعث ابتلا به سنگ کلیه شود اما در صورت استفاده از یک دستگاه آب تصفیه کن مناسب و باکیفیت، این مواد در همان مرحله اول جداسازی خواهند شد. درکل کلیه مواد محلولی که بزرگتر از ۵ میکرون باشند در مرحله اول قابل جداسازی هستند. در این مرحله برای دستگاههای خانگی از فیلترهای ۱۰ اینچی استفاده میشود.
مرحله دو: زدودن کلر از آب مصرفی
فیلتر استفاده شده در مرحله دوم یک فیلتر کربن اکتیو است. اگر دستگاهی که برای تصفیه آب آشامیدنی خود استفاده میکنید باکیفیت و طبق استانداردهای بینالمللی باشد، از مواد گیاهی مانند پوسته نارگیل برای ساخت فیلتر کربن آن استفاده میشود. در مقابل دستگاههای تقلبی از فیلترهای پر شده از آنتراسیت استفاده میکنند که هم سلامتی انسان را به خطر میاندازد و هم اینکه بههیچعنوان برای حذف کلر مناسب نمیباشد.
کربن اکتیو موجود در مرحله دوم، گرانولهای کربنی میباشند که بعد از نصب و هر بار عوضکردن فیلتر باید کربن گیری شوند. در این مرحله هم مانند مرحله قبل از فیلتر ۱۰ اینچی برای مصارف خانگی استفاده میشود. فیلترهای ۲۰ اینچی نیز برای مصارف نیمهصنعتی قابلاستفاده هستند.
مرحله سه: زدودن کلرامین در تصفیه آب خانگی
این مرحله درواقع تکمیلکننده مرحله قبل میباشد. در مرحله سوم قبل از فیلتر اصلی اسمز معکوس زیر سینکی از یک مرحله کربن فشرده استفاده میشود. با این کار مواد اضافی همراه کلر مانند کلرامین حذف میشوند. همچنین این مرحله به دلیل فشردگی بالا از مرحله چهارم که اصلیترین مرحله فرایند تصفیه آب میباشد محافظت میکند.
مواد حذف شده از راه پساب فاضلاب به فاضلاب زیر سینک منتقل شده و آب تصفیه شده وارد مخزن ذخیره آب میشود. اصلیترین بخش این مخزن فیلتر ممبران است. وظایفی مانند حذف املاح نمک، ویروسها و باکتریها برعهده فیلتر ممبران است. این فیلتر معمولاً بعد از گذشت دو سال به تعویض نیاز دارد. برای اینکه بفهمید فیلتر ممبران دستگاه شما کارایی سابق را دارد یا نه فقط کافی است هر از چند گاهی کتری یا سماور خود را بررسی کنید. اگر آب کتری رسوب میکند احتمالاً فیلتر ممبران شما دیگر قدرت حذف ذرات مضر را ندارد و وقت تعویض آن فرارسیده است.
مرحله چهار: حذف املاح ریز و پایین آوردن سختی آب
مراحل یک تا سه را میتوان مراحل پیش تصفیه به شمار آورد اما در مرحله چهارم مراحل اصلی تصفیه آب شهری اتفاق میافتد. در این مرحله آب به پمپ تصفیه ورود میکند و وارد دوزینگ ممبران میشود. املاح خطرناکی مانند نیتریت، نیترات، آرسنیک، آلومینیوم، فلزات سنگین و تمامی ریز ذرات مضر دیگری که با چشم غیرمسلح قابلمشاهده نیستند در این مرحله از آب آشامیدنی حذف میشوند و سختی آب به طرز چشمگیری پایین میآید.
مرحله پنج: بهبود طعم و مزه آب آشامیدنی (شیرینکننده)
آب پس از خروج از فیلتر ممبران وارد مخزن ذخیره آب میشود. آب ذخیره شده در مخزن گاهاً پس از مدتی بو و طعم ناخوشایندی میگیرد. این مشکل در مرحله پنجم رفع میشود. وظیفه مرحله پنجم بهبود بو، مزه و رنگ آب آشامیدنی است. در این مرحله یک فیلتر پست کربن تعبیه شده که معمولاً گیاهی و از جنس پوست نارگیل است. فیلتر موجود در این مرحله یک فیلتر کپسولی میباشد که باید بعد از یک الی یک و نیمسال تعویض شود.
مرحله شش: حفظ مواد معدنی و املاح مفید در تصفیه آب خانگی
در ابتدای مقاله گفتیم که در فرایند تصفیه آب املاح مضری مانند نیترات از آب حذف میشوند. اما آب آشامیدنی مواد معدنی مفیدی هم دارد که برای سلامت عمومی انسان لازم هستند. از جمله این مواد معدنی مفید میتوان به کلسیم، منیزیم، بیکربنات و سدیم اشاره کرد. اگر غلظت این مواد در حد استانداردی باشد به سلامت عمومی انسان کمک بسیاری خواهند کرد.
مرحله هفت: افزایش خواص قلیایی و کاهش خاصیت اسیدی آب
گاهاً لولههای گالوانیزه زنگزده میتوانند باعث پایین آمدن میزان PH آب و افزایش اسیدیته آب آشامیدنی شوند. آبی که خاصیت اسیدی داشته باشد میتواند باعث بروز بیماریهای گوارشی و رفلکس معده شود؛ بنابراین لازم است PH آب قبل از مصرف بررسی و اصلاح شود. این کار وظیفه هفتمین مرحله تصفیه است. در این مرحله یک واحد قلیایی کننده تعبیه شده است. این واحد با بالابردن میزان قلیایی آب، PH آب آشامیدنی را بین ۷.۵ تا ۹ نگه میدارد. این کار با افزایش آنتی اکسیدان، به آب مصرفی شما خاصیت ضد سرطانی میدهد.
مرحله هشت: بالابردن سطح اکسیژن آب
بیشک بهترین و کاملترین مدل دستگاه تصفیهکننده آب خانگی، دستگاه تصفیه آب ۸ مرحلهای است. مرحله هشتم فرایند تصفیه، مرحله اکسیژن ساز است. دستگاههای ۸ مرحلهای سطح اکسیژن آب را افزایش میدهند و از دهیدراته شدن بدن جلوگیری میکنند. همچنین در این مرحله باکتریهای مضر باقیمانده در آب نیز به طور کامل حذف میشوند. آب خروجی این مرحله، آبی خالص و شاداب کننده خواهد بود. این مدل دستگاه آب تصفیه کن بهترین انتخاب برای ساکنین شهرهای جنوبی ایران بهویژه اهواز، آبادان، بوشهر، شوشتر و … میباشد.
قیمت دستگاه تصفیه آب خانگی به چه عواملی بستگی دارد؟
دستگاههای تصفیه آب موجود در بازار رنج قیمت گستردهای دارند و هر فرد با توجه به بودجه خود میتواند یک دستگاه مناسب خریداری کند. فاکتورهایی بسیاری بر قیمت دستگاههای آب تصفیه کن خانگی تأثیرگذارند. بهعنوانمثال طراحی و ظاهر محصول، نوع مخزن، تکنولوژی استفاده شده، تعداد مراحل تصفیه، کیفیت و نوع فیلترهای تعبیه شده از مهمترین معیارهای قیمتگذاری دستگاههای آب تصفیه کن بشمار میروند.
نوع فیلتر استفاده شده در دستگاه تصفیه آب نیز از مواردی است که قیمت دستگاه به آن بستگی دارد. مسلماً فیلترهای چینی و تقلبی ۱۱ لایه بسیار ارزانتر از فیلترهای گیاهی ۱۳ لایه ریزبافت هستند. فیلترهای تقلبی کارایی لازم را ندارند و کیفیت آب تصفیه شده توسط آنها بهمراتب پایینتر از فیلترهای اصل تایوانی است.
اگر آب لولهکشی منطقه شما حاوی مقادیر بالایی آلاینده و املاح مضر باشد بهتر است به دنبال محصولی باشید که فیلتر یو وی (UV) نیز در آن تعبیه شده است؛ بنابراین اگر قصد خرید یک دستگاه باکیفیت را دارید حتماً قبل از خرید راجع به قطعات بهکاررفته پرسوجو کرده و از نمایندگیهای مطمئن و منصف خرید کنید.
تعداد مراحل دستگاه تصفیه کن از دیگر پارامترهایی است که بر قیمت دستگاهها تأثیر میگذارد. هرچه تعداد مراحل فیلتراسیون بیشتر باشد کیفیت آب خروجی بهبود بیشتری پیدا میکند و طبیعتاً قیمت آن هم بالاتر خواهد رفت. برای مثال یک دستگاه تصفیه آب ۵ مرحلهای بهمراتب ارزانتر از دستگاههای ۶ و ۸ مرحلهای قیمتگذاری میشود.
جمعبندی
آب را میتوان حیاتیترین ماده برای بقا و تندرستی ما انسانها دانست. فعالیت تمامی اندامهای بدن ما به آب وابسته است؛ بنابراین باید به کیفیت آبی که مینوشیم اهمیت بدهیم. آب لولهکشی بعضاً به دلیل تصفیه غیراصولی در تصفیهخانهها، زنگزدگی لولهها و مشکلات دیگر، کیفیت لازم را ندارد.
آبی که بهدرستی تصفیه نشده باشد مطمئناً میتواند سلامت بدن انسان را به خطر بیندازد و باعث بروز بیماریهایی مانند سرطان معده، مشکلات گوارشی و ناراحتیهای ریوی شود. در چنین شرایطی استفاده از یک دستگاه آب تصفیه کن خانگی برای حذف املاح مضر محلول در آب بسیار کارساز خواهد بود.
دستگاههای تصفیه آب خانگی آلایندهها، کلر و دیگر املاح معدنی مضر را از آب آشامیدنی میزدایند، سختی آب را کاهش میدهند،PH آب را تنظیم میکنند و بعد از بهبود مزه، بو و رنگ آب، آبی زلال و خالص را در اختیار ما میگذارند. ما نیز در این مقاله به بررسی دستگاههای آب تصفیه کن، مراحل تصفیه و عوامل مؤثر بر قیمت این دستگاهها پرداختیم. پس از مطالعه این مقاله کلیه اطلاعات لازم برای خرید دستگاه آب تصفیه کن موردنیاز خود را به دست خواهید آورد.
در نظر داشته باشید خرید تصفیه کن اهمیتدادن به بدن و سلامتی خود است. این موضوع را هیچگاه پشتگوش نیندازید و بدانید اگر امروز اقدام به خرید کنید بهتر از فرداست.