شوینده ممبران
1403-08-14 1403-08-14 1:26شوینده ممبران
شوینده ممبران
آب مورداستفاده ما به دلیل عبور از لولههای زنگزده قدیمی دارای مقادیر بالای TDS ، مواد شیمیایی، انواع باکتریها، ویروسها و آفتکشهای مضر است. برای استفاده از این آب ضروری به نظر میرسد، مقادیر آب مورداستفاده ما بهدرستی تصفیه شود؛ بنابراین استفاده از شوینده ممبران به یک ضرورت تبدیل شده است.
بعد از مدتی استفاده از ممبران تصفیه آب، مواد آلاینده داخل دهانه ممبران رسوب و مسیر عبور آب را مسدود میکنند. ازاینرو ممبران تصفیه آب باید به صورت مرتب مورد شستشو قرار بگیرد. برای بالابردن کیفیت تصفیه آب، همچنین نگهداری اصولی و درست از دستگاه ممبران میتوانید برای شستشو و ازبینبردن رسوبات داخل دستگاه از مواد شیمیایی مناسب استفاده کنید.
نحوه کارکرد دستگاه تصفیه آب ممبران
انواع متفاوتی از دستگاههای تصفیه آب وجود دارد. اما هدف همه آنها جداکردن ناخالصیها از آب است. در برخی از تصفیهکنندهها خصوصاً فیلترهای کربنی، مواد آلاینده روی خود فیلتر انباشته میشوند و راهی برای خروج از دستگاه ندارند.
در این صورت آلودگیها بهجای آنکه از بین بروند، جذب فیلتر میشوند و کارکرد دستگاه رفتهرفته کاهش پیدا میکند. بعضی از دستگاههای اسمز معکوس، آلودگیها را دفع میکنند، اما بااینحال بازهم نیاز دارند با استفاده از مواد شستشوی ممبران، ضدعفونی شوند تا رسوبات داخلی از بین بروند.
مواد قابلاستفاده برای شوینده ممبران
اسیدی بودن و قلیایی بودن دو خاصیتی برای انواع محلولهاست که باعث میشود، آنها در جهات مختلف صنعت مورداستفاده قرار بگیرند. یکی از کاربردهای عمده برخی از محلولهای اسیدی و قلیایی این است که در زمره مواد شوینده ممبران قرار میگیرند و با استفاده از آنها میتوان قطعات دستگاههای تصفیه آب و ممبران را شستشو داد.
همچنین با استفاده از خاصیت اسیدیته و قلیایی بودن آنها میتوان میزان PH آب را تنظیم کرد. آبی که وارد دستگاه تصفیه میشود، باید با PH خنثی بوده و یا مقدار کمی اسیدی باشد. به همین منظور با تزریق مقدار کمی اسید میتوانیم، PH آب را در محدوده موردنیاز نگهداریم. همین امر باعث میشود، گرفتگی ممبران تا مقدار زیادی کاهش پیدا کند و کمتر به ضدعفونیکردن و رسوبزدایی ممبران نیاز پیدا کنیم.
تمیزکردن ممبران RO با استفاده از محلولهای اسیدی شوینده ممبران
تمیزکردن غشاها در دستگاههای تصفیه آب RO ، عملیات CIP نام دارد. CIP معادل جمله Clean In Place است. برای تمیزکردن غشاها درصورتیکه رسوبات انباشته شده روی فیلتر از جنس مواد غیرآلی مثل هیدروکسیدها، کربنات کلسیم و آهن باشد، میتوان از انواع شوینده ممبران که خاصیت اسیدی دارند، استفاده کرد. این نوع از محلولها بهطورکلی شامل کلریدریکاسید یا همان جوهرنمک و سولفوریک اسید هستند.
کلریدریک اسید یک شوینده ممبران
کلریدریکاسید مایعی محلول در آب است که دارای بوی تند و رنگ زرد روشن یا بیرنگ است. کلریدریکاسید رقیق به طور طبیعی در آب معده انسان وجود دارد. این اسید به دلیل اینکه جز مواد شیمیایی پایه محسوب میشود، کاربرد بسیار زیادی در همه زمینهها دارد.
باید بدانید که این ماده بهشدت خورنده است. حدود بیست میلیون تن از این نوع اسید هرسال در تمام جهان تولید میشود. از اسیدکلریدریک در صنایع بهعنوان محلول پاککننده و تنظیمکننده ph مورداستفاده قرار میگیرد. همانطور که برای شستشوی ممبران کاربرد دارد.
سولفوریک اسید
سولفوریک اسید یا جوهر گوگرد، یک اسید معدنی و بسیار قوی است که برای اولینبار توسط جابر ابن حیان به وجود آمد. این اسید در طبیعت در گازهای خارج شده از کوههای آتشفشان وجود دارد. سولفوریک اسید، قدرت هیدرولیز بالایی دارد و میتواند چربیها را به مقدار زیادی در خود حل کند. به همین دلیل از این ماده در تولید شویندههای قوی استفاده میکنند. تزریق یک واحد سولفوریک اسید به آب جاری در ممبرانها، میتواند به کاهش گرفتگی در ممبران کمک کند.
تمیزکردن ممبران RO با استفاده از محلولهای قلیایی
برای ازبینبردن رسوب حاصل از میکروارگانیسمها و رسوبات حاوی مواد کلوئیدی و آلی ازروی ممبرانهای دستگاه اسمز معکوس استفاده میشود. شوینده ممبران با خاصیت قلیایی زمانی که همراه با محلولهای اسیدی برای ازبینبردن هیدروکسیدها و انواع اکسید آهن استفاده شوند، کارکرد قویتری خواهند داشت.
نحوه تمیزکردن فیلترهای ممبران اسمز معکوس با شوینده ممبران
ابتدا قبل از انجام هر کاری دستهایتان را بهخوبی تمیز کنید و یا از دستکشهای طبی و لاتکس استفاده کنید. قبل از شروع کار منبع آب ورودی به دستگاه تصفیه را قطع کنید و در ادامه مراحل زیر را انجام دهید.
1_ تخلیه: دستگاه تصفیه و مخزن را خالی از آب کنید. شیر آبی که به دستگاه متصل است را ببندید.
2_ جداسازی: غشای اسمز معکوس و پیش فیلتر را از دستگاه جدا کنید. ممکن است برای این کار مجبور شوید از یک آچار استفاده کنید.
3_ پاکسازی: از محلولهای شیمیایی که با دستگاهتان تناسب دارد، برای ضدعفونیکردن دستگاه استفاده کنید.
4- حذف رسوبات: محلول تمیزکننده را مستقیماً به محفظه پیش فیلتر اضافه کنید. بعدازاین کار شیر آب را باز کنید و اجازه بدهید جریان آب، به آبکشی کامل این قسمت منجر شود.
5_شستن غشا: غشا را با همان محلول تمیزکننده بشویید. توجه کنید که آن را خوب بشویید تا محصول شیمیایی روی غشا به طور کامل از بین برود.
6_مونتاژ مجدد: وقتی همه چیز کاملاً تمیز شد، میتوانید قطعات دستگاه تصفیه را دوباره وصل کنید و مجدداً آن را راهاندازی کنید.
نکات مهم درمورد شستوشو
سعی کنید مراحل شستشو با مواد شستشوی ممبران و دستگاه تصفیه آب را از همان زمانی شروع کنید که شواهد نیاز به شستشو و ضدعفونیکردن را به شما نشان میدهند. درست زمانی که میزان TDS موجود در آب افزایش پیدا میکند.
شستشو بهموقع و زودهنگام دستگاههای تصفیه آب همراه با استفاده از مواد شیمیایی مناسب برای تمیزکاری علاوه بر اینکه عمر سیستم شمارا اضافه میکند، کارایی و کیفیت بهتری نیز ارائه میدهد. دقت کنید که حداقل یکبار در سال باید دستگاه تصفیه آب خود را بشویید و غشا آن را تمیز یا تعویض کنید.