دوزینگ پمپ پریستالتیک
1403-08-13 1403-08-12 21:17دوزینگ پمپ پریستالتیک
پمپ پریستالتیک چیست؟
پمپ پریستالتیک یکی از انواع پمپهای جابهجایی مثبت است. این پمپ از طریق رهاکردن و فشردن یک شیلنگ عمل میکند. پمپ پریستالتیک یک لوله قابل انعطاف دارد. پمپاژ سیال از طریق ایجاد فشار بر یک حلقه از شیلنگ توسط دو چرخدنده یا بادامک در دو طرف قطر لوله انجام میشود. حرکت دورانی ایجاد شده توسط چرخدندهها سیال را وادار به حرکت میکند. با رسیدن هر پایه به انتهای حلقه لوله به شکل ابتدایی خود بازمیگردد و در آن مکش ایجاد میشود.
به شکلی سادهتر عملکرد دوزینگ پمپ پریستالتیک را میتوان وابسته به حرکت دیافراگم در هد پمپ دانست. دیافراگم با حرکت رفتوبرگشتی باعث پمپاژ شدن سیال میشود. مهمترین بخش در یک این نوع پمپ غلتکهای مجاور تیوب هستند. این غلتکها در داخل شلنگ جریان ایجاد میکنند و بهوسیله آنها انتقال سیال انجام میپذیرد.
پمپ پریستالتیک یکی از انواع پمپهای جابهجایی مثبت است که لولهای با قابلیت انعطافپذیری بالا دارد. پمپهای پریستالتیک به سه گروه عمده شیلنگی، خارج از مرکز 360 درجه و تیوپی تقسیم میشوند. دوزینگ پمپها در صنعت بسیار پرکاربرد هستند چون میتوانند مقدار مشخصی از انواع مواد شیمیایی و سیالات را به محل موردنیاز پمپاژ کنند. بیشترین مصرف پمپ پریستالتیک در امور آزمایشگاهی، پزشکی و صنایع غذایی است.
لیست قیمت پمپ پریستالتیک جهان آب
نحوه کار پریستالتیک
دوزینگ پمپ به گروهی از پمپها گفته میشود که میتوانند سیال را به مقدار مشخصی از نقطهای به نقطه دیگر منتقل کنند. دوزینگ پمپها یک گروه بزرگ از پمپهایی با روش کار متفاوت را شامل میشوند که همه آنها به شیوه جابهجایی مثبت کار میکنند. یکی از انواع دوزینگ پمپها، پمپ پریستالتیک است.
پمپ دوزینگ پریستالتیک هم با روش جابهجایی مثبت کار میکند و مناسب پمپاژ مواد خورنده و شیمیایی است. یکی از ویژگیهای مهم این نوع پمپ که را از انواع دیگر دوزینگ پمپها متمایز میکند، برخورد نداشتن سیال با قطعات داخلی پمپ است به این دلیل که انتقال و پمپاژ فقط در یک شیلنگ انجام میشود پس این پمپ بسیار مناسب مواد خورنده و شیمیایی است.
به طور کلی دوزینگ پمپها برای جابهجایی حجم محدودی از مواد طراحی شدهاند. پریستالیک پمپ هم از این قاعده مستثنا نیست. البته در پریستالیک پمپهای فشارقوی دستگاه میتواند تحتفشار حداکثر 16 بار کار کند که آن را برای مصارف صنعتی انتخابی مناسب میسازد.
پمپ پریستالیک با بقیه دوزینگ پمپها چه فرقی دارد؟
یکی از ویژگیهای متمایزکننده پریستالیک این است که هنگام انتقال مایع پالس ندارد و آن را بهصورت پیوسته جابهجا میکند در حالی اغلب دوزینگ پمپها، چون با روش ضربهای کار میکنند کارکردی ناپیوسته دارند. قدرت مکش پمپهای پریستالتیک بسیار بیشتر از دوزینگ پمپها است.
حداکثر فشار تولیدی در پمپ دوزینگ پریستالیک کمفشار 4 بار است. این پمپ به دلیل تیوبهایی که در ساختار آن به کار رفته است فشار کمتری تحمل میکند؛ چون در فشار بالا این تیوبها انعطافپذیری خود را از دست میدهند و در نتیجه سیال جابهجا نمیشود. البته در پریستالیک پمپهای فشارقوی دستگاه میتواند تا 16 بار فشار را تحمل کند.
در نهایت پمپهای پریستالتیک ارزانقیمتتر از دوزینگ پمپها هستند به دلیل اینکه به آببندی مکانیکی یا سیل احتیاجی ندارند. این موضوع باعث میشود هم هنگام خرید قیمت پایینتری داشته باشند و هم هزینههای تعمیر و نگهداری آنها در زمان مصرف کاهش یابد.
تفاوت پمپ پریستالتیک با دیگر دوزینگ پمپ ها
اغلب پمپهای پریستالتیک در تنظیم میزان انتقال مایع محدودیتهای بیشتری نسبت به دوزینگ پمپها دارند. قابلیت تنظیم دوزینگ پمپ بیشتر است و یک دستگاه طیف متنوعتری از انتقال سیالات را نسبت به پمپ پریستالیک میتواند انجام دهد اما پمپ پریستالتیک برای دوزهای پایین جابهجایی مناسبتر است.
در نهایت با اینکه پمپ دوزینگ پریستالتیک یکی از انواع دوزینگ پمپ به شمار میآید اما بیشتر برای بهکارگیری در امور آزمایشگاهی، پزشکی و صنایع غذایی تخصصی شده است؛ در حالی که دیگر دوزینگ پمپها عمدتاً کاربردی صنعتی دارند و برای کلرزنی، تزریق آهک یا آنتیاسکالانت در صنایع آب و فاضلاب و نفت و گاز به کار میروند.
اجزای اصلی پمپ پریستالتیک
پریستالتیک از سه جز اصلی تشکیل شده است که شامل درایور پمپ، هد پمپ و شیلنگ منعطف است. درایور پمپ به مجموعه موتور دستگاه، نمایشگر، سیستم کنترلکننده دور موتور، ورودیها و خروجیها و جعبه نگهدارنده آنها گفته میشود.
هد پمپ آن قسمت از دستگاه است که در حال چرخش است. هد پمپ به شفت موتور دستگاه متصل است و چند غلتک دارد. این غلتکها با ایجاد فشار روی بدنه شیلنگ در آن خلأ ایجاد میکنند؛ در نتیجه مایع از یک سمت شیلنگ منعطف به سمت دیگر آن انتقال مییابد. این شیلنگ منعطف که معمولاً از جنس سیلیکون ساخته میشود، نرم و منعطف است و به همین دلیل بهراحتی توسط هد پمپ انعطاف مییابد و پس از عبور از غلتک به حالت سابق بازمیگردد.
انواع دوزینگ پمپ پریستالتیک
این نوع از پمپ را میتوان به دو روش دستهبندی کرد. روش اول از نظر سیستم انتقال سیال و روش دوم از لحاظ فشار بهکارگیری پمپ است. معیار دستهبندی پمپها از نظر سیستم انتقال سیال، نوع شیلنگ استفاده شده در آن است. پمپهای پریستالیک به سه دسته شیلنگی، تیوپی و خارج از مرکز 360 درجهای تقسیم میشوند.
پریستالتیک شیلنگی میتواند حداکثر فشاری معادل 16 بار ایجاد کند. این پمپ در فشارهای پایین از غلتک و در فشارهای بالا از کفشک برای ایجاد فشار لازم برای انتقال در سیال استفاده میکند. پمپ شیلنگی برای کاهش اتلاف حرارت و پیشگیری از ایجاد سایش در تیوپ محفظههای روغن مخصوص دارند.
پمپهای پریستالتیک از لحاظ فشار کاری به دودسته تقسیم میشوند که شامل پمپ فشارقوی و پمپ کمفشار است. دوزینگ پمپ پریستالتیک فشارقوی زمانی مورداستفاده قرار میگیرد که فشار وارد بر آن بیشتر از 16 بار باشد.
انتقال سیالات در پمپهای فشارقوی
پمپهای فشارقوی بیشتر با استفاده از کفشک سیال را انتقال میدهند. برای پیشگیری از آسیب قسمت بیرونی و کنترل حرارت در طول انجام فرایند، این نوع پمپ محفظهای از روغن و مواد روانکننده دارد. در این نوع پمپ برای اینکه فشار زیاد موجود در شیلنگ هنگام انتقال کنترل شود از لولههای تقویت شده استفاده میشود.
پمپهای کمفشار معمولاً بستهای خشک دارند و برای انتقال سیال به غلتکها وابستهاند. چون فشاری که به شیلنگ انتقال وارد میشود کم است نیازی به استفاده از لولههای تقویتشده در این نوع پمپ نیست.
اجزای پمپ دوزینگ پریستالتیک از چه ساخته شدهاند؟
بدنه پمپهای پریستالتیک از جنس فولاد ضدزنگ هستند. هدف از انتخاب این متریال کاهش اصطکاک در پمپ تاحدامکان است. استفاده از فولاد ضدزنگ همچنین باعث افزایش طول عمر پمپ نیز میشود. در نمونههای صنعتی این محصول از چدن آلیاژی استفاده میشود که مقاومت بیشتری دارد اما برای پمپهایی که در مقیاس آزمایشگاهی و استفاده غیر سنگین مصرف میشوند بدنه از جنس پلاستیک خشک هم موجود است.
استفاده از پلاستیک خشک که در پمپهای پریستالیک گریزازمرکز هم متداول است باعث کاهش وزن عمومی دستگاه میشود. شیلنگها در این نوع پمپ از جنس ویتون، EPDM، NBR، نئوپرن، PPT، PVC، سیلیکون و پلییورتان هستند.
مزایای پمپ پریستالتیک چیست؟
پمپ دوزینگ پریستالتیک مزایای متعددی دارد که باعث شده در صنعت کاربردی گسترده پیدا کند. این پمپ میتواند بدون وجود سیال در داخل شیلنگ به کار خود ادامه دهد و برخلاف اغلب پمپها خشک کارکردن باعث استهلاک و آسیبدیدن آن نمیشود.
از برجستهترین ویژگیهای مکانیکی این پمپ میتوان به عدم احتیاج به آببندی مکانیکی و توانایی مکش بالا اشاره کرد. در این پمپ نبود نیاز به آببندی مکانیکی نیاز به تعمیر و نگهداری را در آن کاهش میدهد. توانایی مکش بالای پمپ بهکارگیری آن در سیالات ویسکوز را مناسب میکند و بازه فعالیت پمپ را افزایش میدهد.
پمپهای پریستالتیک که سیال را بهوسیله شیلنگ پلاستیکی جابهجا میکنند، میتوانند مواد بسیار سمی و ساینده را بدون آنکه مستهلک شوند منتقل کنند. به همین دلیل در صنایعی که به دلیل سایندگی یا ویژگیهای شیمیایی مواد نمیتوانند از پمپهایی با بدنه فولادی یا چدنی استفاده کنند جایگزین مناسبی محسوب میشوند بهخصوص که دقت کارکرد بسیار بالایی نیز دارند.
هنگام خرید پمپ پریستالتیک باید به چه مواردی توجه کنیم؟
برای خرید پمپ پریستالتیک که مطابق با نیازهای ما باشد و نسبت به بودجهای که برای آن در نظر میگیریم بهینه و بهصرفه باشد، باید برخی از ویژگیهای پمپ را پیش از خرید بررسی کنیم و با نیازمان تطبیق دهیم. در صورت نیاز حتی بهتر است که از یک متخصص مشاوره بگیریم تا مطمئن باشیم خرید خوبی انجام دادهایم.
در ادامه فهرستی از متغیرهایی که در خرید دوزینگ پمپ پریستالیک باید مدنظر قرار دهید ارائه شده است که شامل موارد زیر میباشد:
- کمترین و بیشترین دبی موردنیاز
- دقت تزریق
- جنس شیلنگ
- نحوه کنترل دبی (آنالوگ یا دیجیتال)
- ولتاژ کاری پمپ
پمپ دوزینگ پریستالتیک کجا به کار میرود؟
این نوع پمپ در صنایع مختلفی از جمله غذایی، دارویی و شیمیایی کاربرد دارد. به طور مثال از این پمپ در دامپروریها بهمنظور تزریق دارو به دام و در پرورشگاههای ماهی برای غذادهی به آبزیان استفاده میشود. کاربرد دیگر پمپ پریستالیک در پزشکی است که از آن برای دیالیز یا انتقال خون استفاده میشود.
جابهجایی سیال از نقطهای به نقطه دیگر از کاربردهای محل پمپ در صنایع مختلف است به طور مثل از دوزینگ پمپ پریستالیک برای انتقال کرم، انتقال رنگ چسب، آمپول و قطرههای دارویی استفاده میشود. در صنایعی که با سیالات ویسکوزتر کار میکنند پمپ پریستالتیک برای انتقال سیمان یا پالپ کاغذ هم به کار میرود. همه نمونههای ذکر شده حاکی از کاربرد متنوع و اهمیت این پمپ در بخشهای مختلف صنعت است.
تعمیر و نگهداری پمپ پریستالتیک
پمپهای دوزینگ پریستالتیک خیلی کم به تعمیر نیاز پیدا میکنند. یکی از شرایطی که در نگهداری از دوزینگ پمپ پریستالتیک ضروری است سرویس منظم است که از بهوجودآمدن ایرادهای اساسی در پمپ پیشگیری میکند. بهطورکلی این نوع پمپ اگر شرایط کاری عادی داشته باشد، یعنی ضرورت نداشته باشد که خیلی سنگین کار کند، بهندرت نیاز به تعمیر پیدا میکند. تأمین قطعات اصلی، تجهیزات کافی و تعمیرکار ماهر برای حفظ طول عمر و عدم استهلاک پمپ ضروری است.
نتیجهگیری
دوزینگ پمپ پریستالتیک یک پمپهای جابهجایی مثبت است که از طریق رهاکردن و فشردن یک شیلنگ عمل میکند. پمپ پریستالیک از سه جز اصلی تشکیل شده است که شامل درایور پمپ، هد پمپ و شیلنگ منعطف است.
این نوع از پمپ را میتوان به دو روش دستهبندی کرد. اول، سیستم انتقال سیال و دوم، فشار بهکارگیری پمپ. پمپهای پریستالیک به سه دسته شیلنگی، تیوپی و خارج از مرکز 360 درجهای تقسیم میشوند. پمپهای پریستالیک از لحاظ فشار کاری به دو دسته تقسیم میشود که شامل پمپ فشارقوی و پمپ کمفشار است. حداکثر فشار قابلتحمل برای پمپ پریستالیک 16 بار است. این پمپ اغلب در امور آزمایشگاهی، پزشکی و صنایع غذایی به کار میرود.
در ادامه فهرستی از متغیرهایی که هنگام خرید دوزینگ پمپ پریستالیک باید به مشخصات مختلفی دقت کنید که شامل کمترین و بیشترین دبی موردنیاز، دقت تزریق، جنس شیلنگ، نحوه کنترل دبی (آنالوگ یا دیجیتال) و ولتاژ کاری پمپ هستند.