تصفیهآب
1403-07-13 1403-07-13 1:13تصفیهآب
آب از فراوان ترین ترکیبات روی زمین می باشد و تقریبا بیش از 71 درصد از سطح زمین از آب پوشیده شده است اما تنها 1 درصد از این میزان آب طبق استانداردهای بین المللی قابل شرب و مصرف انسانی می باشد، از این رو آب های رودخانه ای و آب های سطحی از منابع مهم و حائز اهمیت جهت تامین آب مصرفی بشر می باشد. از طرفی آب دریاها و رودخانه ها مناسب مصرف انسان جهت آشامیدن، استفاده در کاربردهای غذایی و … نمی باشد و باید با انجام فرایندی تحت عنوان ” تصفیه آب” آب مناسب مصرفی تهیه شود.
تخلیه فاضلاب های صنعتی، آلودگی های کشاورزی، فاضلاب های شهری و حتی وجود کمی از فلزات سنگین و میکروب ها در آب سلامت انسان و محیط زیست را به خطر می اندازد. از آن جا که آب از حیاتی ترین ترکیبات جهت حیات و بقای بشریت می باشد، سالهاست انسان جهت تهیه آب مصرفی تمیز به تصفیه آب رو آورده است. طبق نظر پژوهشگران ، سابقه عمل تصفیه آب توسط انسان به حدود دو هزار سال قبل از میلاد برمیگردد.
تصفیه آب چیست
هر فرآیندی که موجب بهبود کیفیت آب و آماده سازی آن جهت استفاده در مصارف خاص می شود را تصفیه آب می گویند. هدف از این عمل از بین بردن و جدا سازی مواد معلق و مضر موجود در آب می باشد. عملکرد تصفیه آب به این صورت است که آلاینده ها و اجزای معلق موجود در آب را از بین برده و یا غلظت آن ها را کاهش داده، تا آب مناسب جهت مصرف نهایی به دست آید.
آب لوله کشی شهر از کیفیت پایینی برخوردار است و استفاده طولانی مدت از آن ها باعث بروز بیماری هایی نظیر بیماری گوارشی، قلبی و عروقی، کبدی و کلیوی، عفونی و …. در انسان می شود. از این رو توصیه می شود جهت مصارف روزانه خود از آب، مخصوصا جهت شرب، از آب تصفیه شده استفاده کنید. این روش از تصفیه آب جهت حفظ سلامت انسان بسیار مناسب بوده است و این فرصت را برای بشر فراهم کرده تا آبی پاک و بدون هیچ گونه عوامل بیماری زا مصرف کند.
مراحل تصفیه آب آشامیدنی
سیستم های آب آشامیدنی از روش های متفاوتی جهت تصفیه آب برای تامین آب آشامیدنی استفاده می کند. در ادامه می خواهیم با مراحل یکی از این روش ها بیشتر آشنا شویم.
انعقاد
انعقاد، معمولا اولین مرحله در تصفیه آب می باشد. در طول این مرحله مواد شیمیایی با بار مثبت به آب افزوده می شوند. بارهای مثبت افزوده به آب، بار منفی آلاینده ها و ذرات محلول در آب را خنثی کرده که با افتادن این اتفاق ذرات با مواد شیمیایی متصل می شوند و ذرات بزرگ تری را تشکیل می دهند. مواد شیمیایی های رایج و مرسوم در این مرحله انواع خاصی از نمک، آلومینیوم و یا آهن می باشند.
لخته سازی
مرحله لخته سازی در ادامه و دنبال کننده مرحله انعقاد می باشد. لخته سازی در عبارت به معنای اختلاط ملایم آب جهت تشکیل ذراتی بزرگ تر و سنگین تر با نام لخته می باشد. بیشتر کارخانه های تصفیه آب در طول این مرحله از تصفیه آب، مواد شیمیایی را جهت کمک به تشکیل بهتر لخته ها اضافه می کنند.
رسوب گذاری
یکی از مراحل تصفیه آب که تصفیه خانه ها از آن مرحله جهت جداسازی جامدات از آب استفاده می کنند، مرحله ته نشینی می باشد. در طول رسوب گذاری، لخته هایی که در مرحله قبل تشکیل شده اند به دلیل سنگینی بیشتری که به نسبت آب دارا می باشند، در کف آب می نشینند.
فیلتراسیون
زمانی که لخته ها در کف آب قرار گرفته اند، آب شفاف از بالای آن ها فیلتر می شوند تا مواد جامد اضافه از آب جدا شود. فیلتر هایی که در مسیر آب در مرحله فیلتراسیون قرار می گیرند، اندازه منافذ متفاوتی دارند و از مواد مختلفی نظیر شن، ماسه و زغال سنگ ساخته شده اند.
کاربرد این فیلترها این است که ذرات محلول، آلاینده ها، میکروب ها، گرد و غبار، مواد شیمیایی، انگل ها، باکتری ها و ویروس ها را از بین می برد و کربن اکتیو موجود در این فیلترها نیز بو و طعم بد آب را از بین می برد. تصفیه خانه های آب می توانند علاوه بر به کارگیری فیلتراسیونه های سنتی از فرایندی با نام اولترافیلتراسیون نیز استفاده کنند. در طی فرایند اولترافیلتراسیون، آب از یک غشای فیلتر با منافذ بسیار کوچک عبور می کند.
ضد عفونی
پس از اتمام مرحله فیلتراسیون، تصفیه خانه های آب ممکن است جهت از بین بردن انگل ها، باکتری و یا ویروس های باقی مانده، چند ضدعفونی کننده شیمیایی نظیر کلر، کلرامین یا دی اکسید کلر به آب اضافه کنند.
فیلتر های دستگاه تصفیه آب
فیلتر کربن اکتیو : فیلترهای کربن فعال ناخالصی ها را از بین برده اما بعد از گذشت مدتی در خودشان جمع می شوند و نیاز به تعویض پیدا خواهند کرد. از فیلتر های کربن اکتیو جهت از بین بردن بو و طعم نامطبوع آب استفاده می شود.
فیلتر اسمز معکوس : در این دسته از فیلتر ها آب با فشار زیادی از آن ها عبور کرده و به موجب همین فشار مواد شیمیایی جدا می شوند. فیلتر های اسمز معکوس بسیار پرکاربرد و موثر می باشند و با برق کار می کنند.
کاربردهای دستگاه تصفیه آب
- در صنایع دارویی و پزشکی
- در صنایع غذایی و آشامیدنی
- در بسته بندی محصولات غذایی
- در صنایع ریخته گری ( برای جلوگیری از ایجاد لکه روی محصولات )
- در کارخانجات جهت تهیه آب شرب و معدنی
- در صنعت شیشه سازی و شیشه بری
- در تولید کره، لبنیات، ماست و پنیر و …
کاربردهای تصفیه آب صنعتی
- بهینه سازی فعالیت های صنعتی که بر مبنای آب هستند.
- جهت خنک کردن و شستشو دستگاه ها
- تصفیه آب صنعتی موجب کاهش هزینه های ناشی از مصرف آب می شود
- افزایش بازدهی دستگاه های صنعتی
اجزا دستگاه تصفیه آب صنعتی
- پیش تصفیه
- فیلتر شنی تحت فشار
- فیلتر کربنی
- فیلتر میکرونی
- پمپ فشار قوی
- ممبران ( غشای نیمه تراوا )
- محفظه تحت فشار
- سیستم CIP
- ساختار شاسی
- لوله و اتصالات
- سیستم تزریق آنتی اسکالانت
- تابلو برق
- ابزار دقیق