با جهان آب تماس بگیرید ، متخصصین جهان آب آماده پاسخگویی به ما هستند.

بوستر پمپ

بوستر پمپ چیست؟

همان‌طور که می‌دانید یکی از چیزهایی که می‌تواند در زندگی ، هر فردی را آزار دهد، آب با فشار کم است. از این رو یکی از بهترین راهکارهایی که می‌توان از آن بهره برد، استفاده از بوستر پمپ تقویت فشار است. این پمپ می‌تواند فشار و حجم آب را تا مقدار بسیار بالایی افزایش دهد. بوستر پمپ آب را می‌توان یکی از اصلی‌ترین تجهیزات در انواع ساختمان‌های تجاری، مسکونی، اداری و… به شمار آورد.

 

مزایا و معایب بوستر پمپ

از جمله مزایا و امتیازات بوستر پمپ تقویت فشار می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • می‌توانید محدوده وسیعی از پوشش‌دهی را از این بوسترها مشاهده کنید. 
  • می‌توان اجزای مختلف پمپ تقویت فشار را از یکدیگر جدا نمود و از این طریق به راحتی فرایند نصب و حمل را به انجام رساند. 
  • اگر تعداد نوسان‌ها بسیار زیاد باشند، در آن صورت به جای اینکه از یک پمپ بزرگ استفاده کرد، می‌توان از چندین پمپ کوچک که به صورت بوستر هستند بهره برد.
 
 

پمپ تقویت فشار چگونه کار می‌کند؟

چگونگی کارکرد پمپ تقویت فشار آب را می‌توان به یک فن تشبیه کرد. یک فن تشکیل‌ شده از پره‌های متعدد است. برای اینکه حرکت هوا را افزایش داد، پره‌ها باید به دور خود بچرخند. بوستر پمپ در داخل خود پروانه دارد. این پروانه قادر است تا جریان و فشار آب را افزایش دهد. 

 
پمپ تقویت فشار (بوستر پمپ)

نکاتی برای نصب بوستر پمپ​

زمانی که شما می‌خواهید پمپ تقویت فشار آب را نصب کنید، باید به نکات مختلفی توجه داشته باشید. به عنوان مثال اگر یک خانوار فشار آب پایینی را دارد، نصب بوستر پمپ آب باید در جایی باشد که خط اصلی قرار دارد. سپس شما باید ورودی را به برق متصل کنید، با این کار خروجی به قسمت عقب، جایی که منبع لوله‌کشی وجود دارد، کشیده می‌شود. همچنین قبل از اینکه پمپ را به خانه متصل کنید، حتما باید آن را آزمایش کنید. 

 

 

بوستر پمپ آتش‌نشانی چیست؟

یکی از اصلی‌ترین سوالاتی که برای کاربران به وجود می‌آید این بوده که بوستر پمپ آتش‌نشانی چیست و چه عملکردی را از خود به نمایش می‌گذارد. در سیستم نوین شهری خیلی از موارد وجود دارند که از اهمیت بالایی برخوردار هستند و از آن‌ها می‌توانیم به سیستم هشدار و سیستم اطفای حریق اشاره کرد. از جمله سیستم‌های اطفای حریق می‌توان پمپ آتش‌نشانی را نام برد.

 بوستر پمپ با بالاترین فشار در مدار قرار می‌گیرد و با این روش آبی که مورد نیاز آتش‌نشانی است را تامین می‌کند. ذکر این نکته الزامی است که پمپ افزایش فشار آب در آتش‌نشانی کارکرد کمی دارد. همین موضوع باعث خواهد شد تا احتمال گیرپاژ پمپ‌ها افزایش پیدا کند. از این رو برای اینکه بتوان از این مشکل جلوگیری کرد، می‌توان از پمپ به صورت دوره‌ای استفاده کرد که این فرایند با کمک مدارها انجام می‌پذیرد. 

دوره این فرایند در بازه 15 روزه قرار می‌گیرد و هر بار 15 ثانیه مورد استفاده قرار می‌گیرد. از این رو باید به دنبال پمپ افزایش فشار آب بود. هرچقدر برند و مدل این پمپ‌ها بهتر باشد، به همان اندازه نیز می‌توانید کارکرد بهتری را در زمینه اطفاء حریق ساختمان‌های مختلف مشاهده کنید. 

 
بوستر پمپ آتش نشانی

 نحوه چیدمان پمپ‌ها در بوستر پمپ آتش‌نشانی

از مواردی که در این زمینه اهمیت دارد، چیدمان پمپ‌ها در بوستر پمپ آتش‌نشانی است. یکی از استانداردهایی که در این زمینه وجود دارد، استاندارد NFPA است. مطابق با این استاندارد هر پمپ باید از این توانایی برخوردار باشد تا تمامی دبی مورد نیاز را تامین کند. اگر دبی بیشتر از 500 GPA باشد، در آن صورت می‌توان از سه پمپ آب استفاده کرد؛ البته این در زمانی است که به تأییدیه قانونی برسد. ولی به طور کلی و مطابق با استاندارد اروپایی سری EN12845 هیچ‌کدام از بوسترهای پمپ آتش‌نشانی نباید بیشتر از سه پمپ اصلی داشته باشند. 

 

چیدمانی که در بوستر پمپ تقویت فشار سیستم آتش‌نشانی وجود دارد، می‌تواند به هفت شکل مختلف باشد که به شرح زیر هستند:

اگر تک پمپه باشد:

  • یک الکتروپمپ
  • یک دیزل پمپ

اگر دو پمپه باشد:

  • دو الکتروپمپ
  • یک الکتروپمپ و یک دیزل پمپ
  • دو دیزل پمپ

اگر سه پمپه باشد:

  • یک الکتروپمپ و دو دیزل پمپ
  • سه دیزل پمپ
بوستر پمپ (پمپ تقویت فشار)

در بوسترهایی که به صورت سه پمپه یا چند پمپه هستند، حداکثر الکتروپمپی که می‌تواند وجود داشته باشد، یک عدد است و باقی آن‌ها پمپ دیزلی است. البته جوکی پمپ را نیز می‌توان در بین این دسته از پمپ‌ها قرار داد.

 

اجزاء بوستر پمپ 

بوستر پمپ تقویت فشار تشکیل شده از اجزای مختلفی است. هرکدام از این اجزاء قابلیت‌های مختلفی را به خود اختصاص داده‌اند و می‌توانند کارهای مختلفی را به انجام برسانند. در ادامه به صورت کامل‌تر این اجزاء را مورد بررسی قرار خواهیم داد. پس در ادامه نیز ما را همراهی کنید. 

 

الکتروپمپ

الکتروپمپ یکی از اجزای بوستر پمپ آب به شمار می‌رود که تشکیل‌شده از الکتروموتور سه فاز و یا دو فاز است و می‌تواند 50 یا 60 هرتز باشد .

 
بوستر پمپ(booster pump)

شاسی

از دیگر اجزای بوستر پمپ آب ، می‌توان به شاسی اشاره کرد که جنس آن از فولاد گالوانیزه است. این جنس باعث شده است تا تمام مجموعه الکتروپمپ‌ها به راحتی بر روی شاسی سوار شوند. در ساخت شاسی به موارد مختلفی توجه می‌شود تا بتواند ویژگی‌های مختلفی را از خود به نمایش بگذارد. به عنوان مثال شاسی‌ها به گونه‌ای هستند که این قابلیت را دارند تا از ارتعاش و سروصدا جلوگیری کنند.

 

منبع انبساط؛ یکی دیگر از اجزای پمپ تقویت فشار آب

منبع انبساط نیز در پمپ تقویت فشار آب اهمیت بالایی را به خود اختصاص داده است. این بخش که با نام Expansion Tank نیز خوانده می‌شود، به صورت دیافراگمی است. به این صورت که آبی که تحت فشار است، در ابتدا وارد دیافراگم لاستیکی می‌شود. هوایی که درون مخزن وجود دارد، فشاری بین 2 تا 2.5 بار دارد. این هوا به صورت متراکم در می‌آید و سپس ایمپالس آب که درون سیستم وجود دارد را به خود جذب می‌کند.

 زمانی که تانک قطع و یا وصل می‌شود، بوستر پمپ با ضربه‌ای که وارد می‌کند، باعث جذب شدن آب می‌شود. اگر می‌خواهیم عملکرد درستی را از این پمپ‌ها مشاهده کنید، پیشنهاد می‌شود که هر شش ماه یک‌بار، فشار هوایی که درون مخزن وجود دارد، بازبینی شود. 

برای اینکه بتوان حجم تانک‌های انبساط را تعیین کرد، از دو پارامتر یا متغیر بهره گرفته می‌شود که شامل دبی Q و فشار cut in پرشر سوئیچ هستند. همچنین لازم به ذکر است که حجم این تانک‌ها باید به گونه‌ای باشند که در صورت خاموش شدن بوستر پمپ تقویت فشار نیز بتوانند آبی که در پشت لوله‌ها هست را نیز تامین کند. 

 

از دیگر اجزای مهم می‌توان به گزینه‌های زیر اشاره کرد:

⦁ تابلوبرق بوستر پمپ

⦁ کلکتور ورودی

⦁ کلکتور خروجی

⦁ اتصالات

عوامل مختلفی وجود دارند که باعث می‌شوند یک پمپ عملکرد ویژه‌ای را از خود نشان دهد. از جمله این موارد می‌توان گزینه‌های زیر را نام برد:

  • استفاده از بهترین اجزا
  • استفاده از بهترین برند
  • انتخاب اولیه درست
  • مونتاژ نهایی مجموعه

اگر تمامی موارد زیر در بهترین کیفیت باشند، ولی برخی محاسبات مانند محاسبه بوستر پمپ آتش‌نشانی، تنظیمات plc و همچنین راه‌اندازی سیستم درست نباشند، نمی‌توانید عملکرد درستی را از پمپ مشاهده کنید و ضعف‌هایی وجود خواهند داشت.

 

بوستر پمپ - پمپ تقویت فشار

همان‌طور که می‌دانید بوستر پمپ تقویت فشار می‌تواند همراه با خود مزیت‌هایی داشته باشد که از آن‌ها می‌توانیم به کاهش هزینه تعمیرات و نگهداری و کاهش مصرف انرژی اشاره کرد. اگر در هنگام انتخاب پمپ به صورت غیر اصولی رفتار کنیم و استانداردهایی که ضروری هستند را لحاظ نکنیم، نه تنها نمی‌توانیم امتیازات ذکرشده را مشاهده کنیم، بلکه مصرف‌کنندگان هیچ‌گونه رضایت و آسایشی را نخواهند داشت و همین مورد باعث خواهد شد تا اعتراضات خود را به شیوه‌های مختلف بیان کنند.

اگر مصرف کننده حساسیت بیش از حدی را در زمینه قیمت از خود نشان دهد، باعث می‌شود تا نتواند نیازهای خود را تامین کند و دوباره نارضایتی و اعتراض پیش خواهد آمد

 

مدار فرمان بوستر پمپ

در سیستم کنترل بوستر پمپ تقویت فشار بخش‌هایی وجود دارند که توانسته‌اند اهمیت بسیار زیادی را به خود اختصاص دهند که از جمله آن‌ها می‌توان به مدار فرمان بوستر پمپ و همچنین نقشه تابلو برق بوستر پمپ اشاره کرد. نقشه مدار فرمان به صورت مستقیم با پارامترها و گزینه‌های مختلفی در ارتباط است که گزینه‌های زیر در بین این موارد جای داده می‌شوند:

  • کارایی اجزاء
  • استهلاک اجزاء
  • میزان مصرف انرژی
پمپ آتش نشانی

همچنین مدار فرمانی که در بوستر پمپ آتش‌نشانی وجود دارد با پمپ آبرسانی کاملا متفاوت است. چراکه در نحوه آبدهی هر دو گزینه تفاوت‌های گسترده‌ای وجود دارند. مدار فرمان بوستر پمپ آبرسانی به دو بخش ثابت و متغیر تقسیم‌بندی می‌شود.

همان‌طور که از نام این طبقه‌بندی پیداست، اگر مدار فرمان ثابت باشد، یعنی در مقایسه با متغیر بسیار ساده‌تر بوده و پیچیدگی خاصی را با خود به همراه ندارد. همچنین در نوع ساده اینورتر و PLC تمامی کنترل‌های لازم را صادر می‌کنند.

نقشه تابلوبرقی که در پمپ تقویت فشار آب آتش‌نشانی وجود دارد، همانند آنچه در آبرسانی مشاهده می‌شود، دور ثابت است و به دو بخش الکترونیکی و الکترومکانیکی تقسیم‌بندی می‌شود. همچنین بهتر است این نکته ذکر شود که در زمان نشتی و یا کم فشار شدن آب، دبی کمتری مورد نیاز است. به همین علت برای اینکه بتوان فشار را در داخل سیستم بوستر پمپ آتش‌نشانی افزایش داد، از جوکی پمپ بهره گرفته می‌شود.

 

تفاوت بوستر پمپ با پمپ‌های معمولی

یک سری از تفاوت‌ها بین بوستر پمپ با پمپ‌های معمولی وجود دارند. به عنوان مثال در پمپ‌های معمولی هیچ نوع بازخوردی که خروجی سیستم باشد را مشاهده نخواهید کرد. این پمپ‌ها سازوکار ساده‌ای دارند. در حالی که در بوستر پمپ‌ها قضیه به شکل دیگری است و هدف از طراحی آن بوده که خروج و یا ورود پمپ‌ها را به صورت دیجیتال داشته باشیم. 

با این کار خط تامین آب خواهیم داشت و می‌توانیم از سطوح مختلف دبی بهره ببریم. پس با این پمپ‌ها یک نگاه مدیریتی ویژه بر روی خروجی آب به دست خواهیم آورد که در نوع معمولی به هیچ عنوان دیده نمی‌شود.

 

انواع بوستر پمپ

پمپ افزایش فشار آب در انواع مختلفی وجود دارد که از آن‌ها می‌توانیم موارد زیر را نام ببریم:

  • پمپ سانتریفیوژ
  • پمپ تجدید پذیر
  • پمپ‌های رفت و برگشتی
  • پمپ‌های جابه‌جایی مثبت

هرکدام از این پمپ‌‌ها کاربردهای مخصوص به خود را دارند و می‌توانند مایعات را با بیشترین فشار انتقال دهند. همچنین اگر بخواهیم بر حسب دور تقسیم‌بندی کنیم، شامل دور ثابت و دور متغیر می‌شوند که در ادامه هرکدام را توضیح خواهیم داد. 

 
بوستر پمپ

بوستر پمپ دور متغیر (دبی متغیر)

در بوستر پمپ دور متغیر می‌توان سرعت گردش را تنظیم کرد. این کار با کمک اینورترهای تابلو فرمان انجام می‌شود. پمپ‌های دور متغیر معایب مختلفی را به خود اختصاص داده‌اند و دلیل آن نیز استارت آنی است. چراکه این نوع از استارت باعث خواهد شد تا عمر پمپ کاهش پیدا کند و لرزش‌های پمپ نیز افزایش پیدا کند. از جمله متعلقات این نوع از بوستر پمپ تقویت فشار، می‌توان به سیستم درایو فرکانس متغیر VDF اشاره کرد. این سیستم قادر است تا سرعت دورانی را بر اساس دو پارامتر هد و دبی تغییر دهد. 

بوستر پمپ دور ثابت

بر روی بوستر پمپ دور ثابت، پرشر سوییچ نصب می‌شود. این پرشرها می‌توانند به صورت نوبتی فرمان دهند تا نیاز خطوط لوله را تامین کنند. در این نوع از پمپ‌ها، اختلاف فشار با پمپ دیگر 0.5 است. این اختلاف فشار باعث خواهد شد تا دبی و فشار مورد نیاز برای مدار بوستر پمپ آب، در بهترین شکل ممکن تامین شوند.

 

مزایای بوستر پمپ دور متغیر نسبت به دور ثابت

بوستر پمپ دور متغیر توانسته مزیت‌های زیادی را نسبت به دور ثابت داشته باشد. از جمله:

  • سیستم حفاظتی یکپارچه و ایمنی را دارد. 
  • بوستر پمپ تقویت فشار و اجزای آن عمر مفیدی خواهند داشت. 
  • هزینه‌های سرویس و نگهداری کاهش پیدا می‌کنند. 
  • مستمر برق مصرفی با کاهش همراه خواهند بود. 
  • با حذف منبع دیافراگمی، فضای اشغال موتورخانه نیز کم می‌شود. 
  • استهلاک قطعات متحرک الکتروپمپ‌ها نیز به حداقل خود می‌رسد. 
 
بوستر پمپ

جوکی پمپ چیست؟

زمانی که پمپ‌های آتش‌نشانی شروع به کار می‌کنند، انرژی بسیار زیادی را مصرف می‌کنند و استارت‌های زیاد باعث خواهند شد تا پمپ‌ها سریع‌تر مستهلک شوند. به همین علت برای اینکه بتوان به عملکرد بهبود بخشید، نیاز است تا الکتروپمپ‌هایی که کوچک‌تر هستند ولی فشار آن‌ها برابر با فشار پمپ اصلی و دبی کمتری است، بهره گرفته شود.

 اگر پمپ‌های کوچک نشتی داشته باشند و مصرف آن‌ها بسیار کم باشند، در آن صورت به مدار راه پیدا می‌کنند. در آن صورت وقتی به دبی بالا نیاز شود، پمپ اصلی آتش‌نشانی وارد کار می‌شود. این پمپ‌های کوچک با نام‌های مختلفی شناخته می‌شوند که از جمله آن‌ها می‌توان به پمپ یدکی، پمپ کمکی، جاکی پمپ و یا جوکی پمپ اشاره کرد. 

 

دبی جوکی پمپ

از دیگر موارد پراهمیت در بوستر پمپ تقویت فشار، دبی جوکی پمپ است. دو عامل مختلف وجود دارند که در محاسبه دبی جوکی پمپ تاثیرگذار هستند. اینکه لوله‌کشی روی زمینی یا زیرزمینی باشد، این دو متغیر را تشکیل می‌دهند. اگر سامانه لوله‌کشی روی زمینی باشد، در آن صورت مطابق با استاندارد شماره NFPA20 دبی با یک گالن بر دقیقه و یا نرخ نشت در هر ده دقیقه برابر است.

 برای لحاظ کردن هرکدام بیشتر باشد، از آن استفاده می‌شود. البته یک نکته‌ای که بیشترین اهمیت را به خود اختصاص داده است این بوده که دبی نباید بیشتر از یک حدی باشد. یعنی دبی باید کمتر از یک اسپرینکلر با کمترین ضریب K و همچنین دورترین مسیر هیدرولیکی باشد. 

اگر سیستم لوله‌کشی زیرزمینی باشد، در آن صورت احتمال نشتی بسیار بیشتر از روی زمینی خواهد بود. این مورد زمانی بیشتر دیده خواهد شد که سیستم مورد استفاده قدیمی باشد. از این رو دبی جوکی پمپ باید بسیار بیشتر از بوستر پمپ‌هایی در نظر گرفته شود که اسپرینکلر است.

هد جوکی پمپ

بیشترین اختلاف فشار سوئیچی که باید بین پمپ جوکی با پمپ پیشرو وجود داشته باشد، 0.7 بار است. این میزان معادل با 10 پوند بر اینچ مربع است و می‌تواند باعث اطمینان از خطای پمپ اصلی شود. همچنین اگر مطابق با استاندارد NFPA عمل کنیم، پمپ و شیرآلات پمپ جوکی به هیچ‌گونه لیستی احتیاج ندارند. 

 
پمپ تقویت فشار (بوستر پمپ)

سری بستن پمپ‌های آتش‌نشانی

یکی از راه‌هایی که باعث می‌شود تا هزینه خرید بوستر پمپ تقویت فشار برای ساختمان‌های بلندمرتبه کم شود، سری کردن پمپ‌های آتش‌نشانی است. هرچند کم کردن هزینه‌ها یک مزیت به حساب می‌آید ولی این نوع نصب نکات فراوانی را به خود اختصاص داده است و نیازمند دقت بالایی است. اگر به هرکدام از این نکات توجهی نشود، در آن صورت کارکرد نادرستی را شاهد خواهید بود و همین عملکرد نادرست همراه با خود خساراتی را به همراه خواهد داشت. 

 

نکات نصب سری پمپ

از جمله مهم‌ترین نکات نصب سری پمپ افزایش فشار آب می‌توان به گزینه‌های زیر اشاره کرد:

  • به کار بردن بیشتر از سه پمپ به صورت سری در پمپ‌های آتش‌نشانی ممنوع است. 
  • استفاده از هرگونه تجهیزاتی که کنترل فشار بین دو پمپ را برعهده دارد، ممنوع است. 
  • تمامی اجزای پمپ به همراه سری آن باید در محل پمپ‌خانه جای بگیرند؛ مگر اینکه یک سری از استثناها وجود داشته باشند. 
 

مکش پمپ‌های اطفا حریق

بر اساس استاندارد NFPA مکش پمپ‌های اطفا حریق به هیچ عنوان نباید منفی باشد و مخزن مربوطه باید سوار بر روی پمپ باشد. به همین علت اگر سطح آب پایین باشد، باید از پمپ توربین‌هایی که عمودی هستند، بهره برد. به هر دلیلی اگر مکش منفی بود، باید به یک سری از شرایط که شامل موارد زیر می‌شوند، توجه کرد:

  • عمق مکش نباید بیشتر از 3.2 متر باشد. 
  • اگر مکش منفی است، نباید در مسیر شیر کشویی و شیر پروانه‌ای نصب شوند. 
  • استفاده از کلکتور در مکش مجاز نبوده و هر پمپ افزایش فشار آب باید یک مسیر جداگانه داشته باشد.
 
 
پمپ تقویت فشار (بوستر پمپ)

آیا پمپ تقویت کننده آب، فشار و سرعت جریان را افزایش می‌دهد؟

در جواب این سوال باید بگوییم که بله. بوستر پمپ تقویت فشار این قابلیت را دارد تا آب، فشار و در نهایت سرعت جریان را افزایش دهد. چیزی که در این باره اهمیت دارد یک منحنی است که شما حتما باید به آن توجه کنید. این منحنی می‌گوید که هرچقدر فشاری که برای جابه‌جایی آب نیاز است، افزایش پیدا کند، به همان اندازه نیز میزان جریان کم می‌شود. اگر برای خروج آب از پمپ هیچ محدودیتی تعریف نشود، در آن صورت آب می‌تواند با سرعت جریان بیشتری به حرکت در بیاید. 

 

چه عواملی باعث فشار کم آب می‌شود؟

عوامل مختلفی وجود دارند که به نوبه خود باعث می‌شوند تا فشار آب کاهش پیدا کند. این عوامل شامل گزینه‌هایی همچون موارد زیر می‌شوند که شما را نیازمند پمپ افزایش فشار آب می‌کنند:

  • گرانش
  • فاصله از منبع آب
  • فشار پایین آب شهر
  • سیستم‌های اضافی آب
  • مشکلات لوله‌کشی
 
 
برند:
CSM (23)
FWT (16)
IML (18)
ROPV (0)