با جهان آب تماس بگیرید ، متخصصین جهان آب آماده پاسخگویی به ما هستند.

پمپ استخر

از دیرباز برای احداث استخرهای جدید یکی از مهم‌ترین کارهایی که حتماً باید انجام می‌شد انتخاب یک پمپ مناسب برای تصفیه آن بوده و هست. شاید تصور کنید که اگر پمپ قوی‌تر و بزرگ‌تری برای استخر موردنظر انتخاب کنید بهتر باشد اما همیشه این‌طور نیست. در بسیاری از مواقع انتخاب پمپ بزرگ‌تر صرفاً پرداخت هزینه بیشتر و خسارات احتمالی دیگری را در پی خواهد داشت.

برای مثال انتخاب پمپ بزرگ‌تر ممکن است باعث شود تا به فیلتر استخر فشار بیشتری وارد شود و موجب آسیب‌دیدگی یا عدم فیلتراسیون مناسب شود. در این مقاله سعی کردیم صفر تا صد خرید یک پمپ استخر مناسب را برای شما شرح دهیم.

پمپ استخری (pool pump) در واقع قلب سیستم تصفیه آب استخر است. مکانیزم کار این پمپ‌ها به این صورت می‌باشد که پمپ سبد دار با مکش آب از کاسه استخر آب را از فیلتر و همچنین سایر تجهیزات ضدعفونی و تصفیه عبور می‌دهد و سپس دوباره آب تمیز شده یا تصفیه شده را به استخر برمی‌گرداند. دقت داشته باشید که قبل از ورودی pool pump یا پمپ سبد دار حتماً باید صافی یا موگیر چدنی یا از جنس پلاستیک فشرده نصب شود تا برگ، مو و سایر آلودگی‌های دیگر که در آب باقی مانده موجب صدمه دیدن پمپ نشود و از آب جدا شود.

 

 

پمپ استخری چیست؟

همان‌طور که پیش‌تر ذکر شد پمپ استخری قلب سیستم گردش آب استخر می‌باشد که آب را از طریق مجرای سرریز می‌کشد . سپس آن را به وسیله صافی وارد سیستم تصفیه کرده، بعد از تصفیه آب دوباره آن آب را از طریق لوله‌های برگشت به استخر برمی‌گرداند. برای شناخت پمپ استخری بهتر است که اجزای آن را معرفی کنیم.
پمپ استخر شامل موتور پروانه تله مو و توری می‌باشد. پمپ‌های استخر موجود در بازار ۱۱۰ و ۲۲۰ ولت هستند و تا ۳.۴۵۰ دور در دقیقه می‌چرخند.

پمپ‌های سبد دار (pool pump) جزء پمپ‌های سیرکولاتور یا به عبارتی پمپ‌های گردش آب می‌باشند که هد پایین و دبی بالا در توان برابر در مقابل پمپ آب خانگی و بوستر پمپ‌ها دارند. فرق پمپ استخری و پمپ سیرکولاتور خطی و زمینی که از آن در موتورخانه استفاده می‌شود، دما و هد آن‌ها می‌باشد. پمپ‌های استخری هد بالاتری به نسبت پمپ‌های خطی سیرکولاتور دارند. همچنین این پمپ‌ها در دمای پایین‌تری کار می‌کنند و به همین خاطر نیز کمتر با خرابی مواجه می‌شوند.

 
پمپ استخری

پمپ‌های استخری چهار نقطه مهم دارند که وجود مشکل و خرابی در هرکدام از این چهار بخش مشکلات زیادی را باعث خواهد شد. این چهار بخش عبارت اند از:

  1.  واشر یا درب صافی
  2. واشر دیفیوزر
  3. سیل شفت موتور
  4. واشر هوزینگ
 
پمپ استخری

انواع پمپ استخر و جکوزی

پمپ‌های تصفیه آب استخر در اغلب موارد از نوع گریز از مرکز یا سانتریفیوژ هستند که با الکترو موتور مستقیم کوپل می‌شوند و دلیل کاربرد آن نیز به حرکت درآوردن آب و تصفیه آب در استخرها می‌باشد. pool pump بر اساس دبی و هد مورد نیاز دارای انواع و گونه‌های متفاوتی می‌باشند. با ما همراه باشید تا در ادامه به معرفی انواع پمپ مناسب استخر و جکوزی بپردازیم.


پمپ استخری استرینر دار

این پمپ‌ها که دارای یک سبد استرینر یا موگیر در قسمت مکش می‌باشند، یکی از پرفروش‌ترین انواع پمپ استخری در بازار هستند. این پمپ‌ها به نام پمپ سبد دار نیز شناخته می‌شوند. وجود سبد موگیر در این پمپ دو مزیت بسیار بزرگ در پی دارد. اول اینکه اجسام بزرگ و معلق در آب را که ممکن است به پروانه پمپ آسیب وارد کنند را به دام می‌اندازد و خاصیت دیگر آن نیز به دام انداختن هوا است. به این صورت که اگر در زمان شروع کار پمپ سبد دار در مسیر لوله، هوا وجود داشته باشد، هوای موجود در این محفظه به دام افتاده و سپس به مرور در آب حل می‌شود.

پمپ استخری بدون استرینر

این نوع پمپ‌ها معمولاً در استخرهای عمومی و استخرهای بزرگ مورد کاربرد قرار می‌گیرند . به دلیل حجم بالای گردش آب در استخرهای بزرگ معمولاً لازم است تا از بیشتر از یک پمپ استفاده گردد.

 
 
pool pump پمپ استخری

کاربرد پمپ استخری

همان‌طور که پیش‌تر اشاره کردیم، پمپ‌های استخری یکی از اصلی‌ترین تجهیزات سیستم هیدرولیک استخر است که همان‌طور که از نام آن پیداست و وظیفه پمپاژ و تصفیه آب را بر عهده دارد. از وظایف ثانویه پمپ استخری می‌توان به جبران افت فشار آب ناشی از عبور آب از سیستم لوله‌کشی اشاره کرد. به طور کلی می‌توان گفت که حفظ سلامت و پاکیزگی استخر، جکوزی و یا آب‌نما برعهده پمپ‌های استخری می‌باشد. با استفاده از پمپ استخر مناسب به تعویض آب استخر یا جکوزی نیازی نمی‌شود.

 

ویژگی‌های پمپ استخری

پمپ استخری نوعی پمپ سیرکوله زمینی به حساب می‌آید. البته لازم به ذکر است که پمپ استخری با داشتن ویژگی‌های منحصر به‌ فرد از سایر پمپ‌های سیرکولاسیون متمایز می‌شود. ادامه این قسمت را به بررسی این ویژگی‌ها اختصاص داده‌ایم. همچنین در عین بررسی این ویژگی‌ها به مزایا و معایب این محصول نیز پرداخته‌ایم:

استرینر سرخود یا استرینر کوپل مستقیم

استرینر یا صافی که در اصطلاح عامیانه موگیر نیز نامیده می‌شود در دهانه ورودی پمپ سبد دار به صورت مستقیم کوپله می‌شود. این صافی یا موج‌گیر یک سبد مشبک دارد که به این ترتیب مانع از ورود اجسام فیزیکی مانند مو، برگ و دیگر آلودگی‌های فیزیکی به درون پمپ می‌شود . در قدیم به دلیل غیر رایج بودن استفاده از پمپ سبد دار یک استرینر را قبل از مسیر پمپ نصب می‌کردند . لازم به ذکر است که امروزه این موگیر به صورت پیش فرض بر روی پمپ سبد دار کوپله شده است . داشتن استرینر یک مزیت بزرگ برای دسته پمپ‌های استخری به شمار می‌آید.

pool pump پمپ استخری

 

جنس پروانه و بدنه

در فرایند ساخت پمپ‌های استخری باید از متریالی استفاده شود که در برابر مواد شیمیایی موجود در آب استخر مثل کلر، اسید و غیره از مقاومت بالایی برخوردار باشند. بهترین جنس موجود برای پمپ‌های استخری متریال‌های پلاستیکی می‌باشند. بعد از آن استیل و برنز به ترتیب در جایگاه دوم و سوم قرار می‌گیرند. فراموش نکنید که استفاده از پمپ‌های چدنی یا فلزهای غیر مقاوم دیگر، خسارات زیادی را در پی خواهد داشت.

 

pool pump پمپ استخری

دهانه ورودی و خروجی

پمپ‌های سبد دار استخری دهانه‌های ورودی و خروجی نسبتا بزرگی دارند. چیزی حدود یک یا یک‌دوم اینچ یا حتی دو اینچ. این در حالی است که پمپ‌های سیرکوله ورودی خروجی‌های متنوع‌تری را دارا می‌باشند. به یاد داشته باشید که پمپ‌های استخری فقط در استخرها، جکوزی‌ها و مجموعه‌های آبی مورد استفاده قرار می‌گیرند. در حالی که پمپ‌های سیرکوله کاربردهای متنوع‌تری در صنعت و تأسیسات دارند.

فرایند به کار انداختن پمپ مناسب استخر و جکوزی فاکتورهایی دارد که زمان مناسب برای این کار را مشخص می‌کند. اول هزینه انرژی و بعد تقاضای مواد شیمیایی. با توجه به هزینه‌های بالای برق در ساعات اوج مصرف برق توصیه می‌شود که بهترین زمان برای به کار انداختن پمپ استخری اواخر شب تا غروب خورشید می‌باشد. در شرایطی که هزینه برق در طول روز تغییر نکند بهتر خواهد بود که پمپ استخری را در روز به کار گیرید.

عامل دوم برای محاسبه بهترین زمان راه اندازی پمپ، تقاضا برای مواد شیمیایی است. بالاترین تقاضای کلرین در طول روز است زیرا نور ماورای بنفش هر روز کلر آب را از بین می‌برد. اغلب روش‌های اضافه کردن کلرین پمپ آب نیاز دارند تا مقدار کلر را به میزان درستی با کلرین تامین کند. با در نظر گرفتن این موضوع نیز متوجه می‌شویم که بهتر است پمپ را در طول روز فعال کنید و نه در شب. اما اگر قصد دارید که در شب پمپ را راه اندازی کنید باید مقدار کلرین اضافه شده به آب به اندازه‌ای باشد که سطح کلرین در آن، زمان بیش از ppm۳۰ باقی بماند.

pool pump پمپ استخری

پمپ آب استخر چند ساعت در روز باید کار کند؟

همواره در تعیین طول زمان کار پمپ استخر عواملی موثر می‌باشند. اول تقاضای مواد شیمیایی و سپس فیلتراسیون. تقاضای مواد شیمیایی در فصل تابستان بسیار بیشتر می‌باشد . از آنجایی که در فصل‌های گرم مثل تابستان از مجموعه‌های آبی بیشتر استفاده می‌شود، مقدار آلودگی موجود در آب استخر نیز بیشتر می‌باشد. همین امر باعث می‌شود که آب به طور کامل فیلتر شود تا آلودگی را از بین ببرد.

در این بین فاکتورهای متفاوتی از جمله حجم استخر، قدرت پمپ، سیستم تصفیه دستگاه کلرزن و مقدار دبی ورودی و خروجی در محاسبه مقدار فعالیت پمپ تاثیر گذار می‌باشند و شما باید با در نظر گرفتن حجم استخر و تاسیسات در ساعات مختلف پمپ را فعال نمایید.

به طور کلی می‌توان گفت که برای استخرهای خانگی و ویلایی حدود ۵ ساعت فعالیت پمپ مناسب استخر و جکوزی برای تصفیه آب کافی است. به یاد داشته باشید که در تابستان این زمان را کمی بیشتر کنید. همچنین در فصل‌های سرد مثل پاییز و زمستان به دلیل ابری بودن هوا و دمای پایین هوا ، این زمان به نسبت کمتر خواهد بود. لازم به ذکر است که تست کیفیت آب نیز در این عوامل دخیل می‌باشد و شما باید بسته به کیفیت آب، پمپ را فعال کنید.

 

محل اتصال قسمت مکش پمپ تصفیه آب استخر

اتصال قسمت مکش به پمپ تصفیه آب به دو صورت انجام می‌شود:

اتصال کف‌شور: در این حالت دهانه تخلیه اصلی در پایین‌ترین جای استخر وجود دارد و کف استخر به آن سمت شیب دار شده است. در این حالت بیشتر آلودگی‌های ته‌نشین شده در استخر، از این محل تخلیه و به وسیله پمپ آب مکیده می‌شوند.

اتصال اسکیمر یا سرریز: اسکیمر یا سرریز وظیفه دارد که آب سطح استخر را جمع آوری کند. این آب که مقدار قابل توجهی آلودگی در خود دارد ته‌نشین نمی‌شود. مانند چربی‌ها و برگ‌ها. به این ترتیب اسکیمر یا سرریز آبی را که حاوی این مواد است جمع‌آوری می‌کند.

 
pool pump پمپ استخری

عوامل موثر در انتخاب پمپ استخری

در انتخاب پمپ استخر مناسب همواره عوامل متغیری تاثیرگذار می‌باشند. از جمله این عوامل می‌توان به دو عامل اصلی یعنی محاسبه حجم استخر و محاسبه حجم گردش آب اشاره کرد که در ادامه نحوه محاسبه این دو را آورده‌ایم:

نحوه محاسبه حجم استخر: اولین فاکتور تاثیرگذار در انتخاب پمپ مناسب استخر و جکوزی، تعیین حجم آب استخر است. این گام از طریق محاسبات ساده هندسی و در نظر گرفتن شکل و عمق استخر میسر می‌شود. دقت داشته باشید که در صورتی که عمق سطوح استخر با یکدیگر متفاوت باشند، متوسط عمق برای محاسبه حجم استخر به کار می‌آید. لازم به ذکر است که حجم استخر بر حسب مترمکعب یا گالن صورت می‌گیرد.

محاسبه حجم گردش آب: بعد از اینکه حجم استخر را محاسبه کردیم، حال باید مشخص کنیم که میزان تعویض آب استخر به چه اندازه است. این میزان برای انواع استخر و جکوزی متغیر می‌باشد. به طور معمول می‌توان گفت که برای استخرهای عمومی و خانگی هر ۶ ساعت یکبار و برای استخرهای آموزشی و تمرینی هر ۴ ساعت یکبار کافی می‌باشد. همچنین برای استخرهای عمومی کودکان هر ۲ ساعت یکبار و برای استخرهای درمانی هر نیم ساعت یک‌بار زمان مناسبی برای تعویض آب می‌باشد. این زمان برای جکوزی‌ها نیم ساعت یکبار است.

 

هد (فشار) و دبی (حجم) پمپ تصفیه آب استخر

یکی از مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار در انتخاب درست پمپ استخری محاسبه درست هد و دبی در مورد نیاز است. برای محاسبه میزان هد و دبی پمپ تصفیه آب، باید دو عامل افت فشار و حجم آب را در نظر گرفت. پس از انتخاب نوع فیلتر تصفیه و همچنین بررسی میزان افت فشار آب سپس می‌توانید اقدام به انتخاب پمپ تصفیه آب استخر کنید. لازم به ذکر است که میزان افت فشار آب در فیلتر تصفیه آب به نوع فیلتر (دیاتومه، کارتریجی، شنی) و همچنین جنس فیلتر تصفیه بستگی دارد.

برای اندازه گیری میزان هد باید میزان افت فشاری که در مسیر لوله، شیرآلات و اتصالات دیگر به وجود می‌آید را نیز بررسی کنید. برای اندازه گیری میزان دبی نیز باید حجم آب مورد نیاز در گردش سیستم تصفیه که معادل ظرفیت فیلتر تصفیه آب می‌باشد را در نظر بگیرید .

pool pump پمپ استخری

نکاتی در خصوص انتخاب و نصب پمپ استخر

برای انتخاب پمپ مناسب استخر و جکوزی نکاتی را در ادامه خدمت شما پیشنهاد داده‌ایم که با رعایت این نکات شما در انتخاب و نصب پمپ استخر موفق خواهید بود. در نظر داشته باشید که پمپ تصفیه استخر حداقل ۶ اینچ یا ۱۵ سانتی‌متر بالاتر از کف موتورخانه نصب شود و حتماً بر روی یک سطح تراز شده و بدون لرزش قرار گیرد. دقت داشته باشید که به منظور جلوگیری از صدمات احتمالی این موضوع یک قاعده کلی برای نصب پمپ استخر به شمار می‌آید.

پمپ تصفیه آب نیز باید در محل مناسب به گونه‌ای نصب شود که به تکنسین امکان دسترسی مورد نیاز جهت تعویض پمپ یا سرویس پمپ را بدهد. علاوه بر این در محل مکش و دهش پمپ استخر باید از شیر فلکه کشویی استفاده کرد تا در صورت تعویض یا تعمیر پمپ، امکان عبور پمپ از مدار وجود داشته باشد. لازم به ذکر است که نباید پمپ استخر را در نزدیکی پایه نصب کنید. به یاد داشته باشید که در فضای بین فیلتر و پمپ برای اتصالات و خم‌ها تا حد امکان از زاویه ۹۰ درجه استفاده نکنید.

 
 

محصولات

برند:
CSM (23)
FWT (16)
IML (14)
ROPV (0)